Ruža kao lijek

372

Imena su još i crvena ruža, francuska ruža, majska ruža, šipak i vrtna ruža. Domovina ruže je Perzija iz koje ju Rimljani u 1.st.pr.n.e. donose u Evropu. Ruža je najpoznatiji cvijet na svijetu a simbol je čiste ljubavi, majčinske ljubavi, bezuvjetne ljubavi, erotičnosti i seksualnosti lišene osjećaja krivnje, prijateljstva i odanosti, a za umjetnike predstavlja neiscrpno nadahnuće stvaralaštva. Ruža je trajna bodljikava biljka, naraste do 2 m visine sa dugim granama i listovima srcolikog kopljastog oblika koji su na rubovima nazubljeni. Cvijet je ružičasto crvene boje. Srodne vrste se razlikuju po boji svijeta i veličini listova. Danas ima oko 7000 vrsta ruža. Najpoznatije su vrtne vrste Rosa centifolia, Rosa alba, Rosa sempervirens.
Cvate u svibnju do kolovoza, blago je aromatičnog mirisa i gorkog i oporog okusa. Najčešće raste u vrtovima i parkovima. Sabiremo cvjetne latice u punom cvatu (prije nego se latice počnu otvarati) po lijepom vremenu i brzo sušimo na toplom i zračnom mjestu u sjeni. Za dobivanje 1 kg ružinog ulja potrebno je 2-3000 kg latica ruža. Od ružinih latica možemo prirediti sirup, med, ocat, losion, kreme, vodeni ekstrakt, slatko, marmeladu te vodu za grgljanje.

Cvjetne latice sadrže eterično ulje, limunsku, jantarovu, jabučnu, vinsku i glausnu kiselinu, tanin, nikotinamid, pektin, vosak, mast i šećer, vitamine C, B, E, K itd. Ružino ulje koje dobivamo iz ružinih latica sadrži parafin, geraniol, nerol, eugenol, citronelol, heneikozan, nonadekan itd. Ime ruže, kod nas izaziva istinski uzdah jer nas podsjeća na kraljicu cvjetova, ljubav, uspomene, a skoro nikad na lijek. Danas, za razliku od prošlih vremena u kojima je bila cijenjeni lijek, oficijelna medicina ju ne priznaje – ne rabi. U pučkoj meidicini danas, najveću primjenu ima u kozmetici za njegu kože lica i tijela, te za izradu ružinog meda, sirupa i ružine vodice, a u liječenju prirodnim sredstvima predstavlja pravi tonik za srce, živce, jetru i maternicu, a za reumatičare olakšavajući prirodni lijek.
Listove ruže rabimo kao sredstvo koje ima snagu izvlačenja, posebno kod gnojnih čireva na koje stavljamo zgnječene listove ruže i previjemo, kod suznih očiju stavljamo također svježe ubrane i oprane listove na bolesne oči.
Ljekovite kupke sa laticama ruže (može i sa uljem od ruža), predstavljaju pravi lijek za reumatske bolesnike.
Ružino vino kojeg dobijemo tako da kuhamo latice ruže u vinu liječi i osvježava umorno tijelo, smiruje bolove u čmaru i maternici, grgljanjem grla i usne šupljine liječi upalu i afte, a u obliku obloga kojih stavljamo na glavu liječi glavobolju, a ako ih stavimo na oči tada liječi titranje pred očima, a stavljanjem vrućih obloga od ružinih latica smanjujemo oteklinu.

U pučkoj medicini ruža je i lijek za jetru i crijeva, a njezina vodica je tisućljetni lijek za ljepotu ženskog lica te za spriječavanje stvaranja prhuti, mitesera, akni i bora. Eterično ulje ruže (često se patvori a prepoznat ćemo ga po tome što se ulje ruže kristalizira na niskoj temperaturi) rabimo u aromaterapiji kod liječenja anksioznosti, depresije, loših osjećaja, potištenosti, melankolije itd. Izrazito je jakog antibakterijskog i antifungocidnog (protugljivičnog) djelovanja, a posebno se danas rabi u skupoj kozmetici kao anti age – protiv starenja kože te je prikladan za liječenje i kozmetičke tretmane. Plod je vrlo bogat izvor vitamina i minerala, pogotovo vitamina A, C i E, flavonoida i drugih bio-aktivnih spojeva, izvor esencijalnih masnih kiselina. Prema znanstvenim istraživanjima plod, preporučuje se kao hrana koja je sposobna smanjiti pojavu raka, a također i kao sredstvo za zaustavljanje rasta tumora.
Napomena:
Rabimo isključivo samo vrtno uzgojene ruže za koje znamo da nisu prskane štetnim tvarima – kemikalijama. Uporabu latica ruža kao i ulja ruže ne bi smjele uzimati osobe sa akutnim komplikacijama žuči ili one sa žučnim kamencima, slabog želuca i čira na želucu, te slabe jetre. Također se ne preporučuje uzimanje u bilo kojem obliku kod trudnoće

Ruža i ružine latice

Ljekovito djelovanje ruže:
Latice ruže za unutarnju i vanjsku primjenu koriste se u liječenju
– kože (i to sa ružinim uljem – raznih ekcema, kod crvenog jetra, kod osjetljive, stare i suhe kože, opeklina itd)
– srca (srčani tonik za jačanje, staračko srce, slabo srce)
– jetre (pročišćavanje, žutice, detoksikacije jetre)
– krvi (pročišćavanje), krvarenja (homeostatik)
– pluća (svih prsnih bolesti, za jačanje pluća kod rekonvalescenta, starijih osoba, tuberkuloze, raznog krvarenja pluća)
– kod nesvjestice, melankolije
– prejake – obilne menstruacije (adstrigentno djelovanje), vaginitisa, kao vaginalni tuš kod ženskih bolesti (bijelog pranja, jakog krvarenja)
– glavobolje, vrtoglavice
– prehlade (za znojenje)
– začepljenog nosa
– proljeva – dizenterije (antidiaroik)
– crijeva (poremećaj u crijevnoj flori – odnos bakterija vrenja i truljenje – uravnotežuje i obnavlja)
– usne šupljine (afte, gljivice), grlobolje
– gihta, faringitisa, bleferitisa itd
– bolesti očiju (ispiranje, konjuktivitis, raznih iritacija oka itd)

Izvor: http://www.svijetokonas.net

PODIJELI