Doći će u oblaku s velikom moći i slavom

Stjepan Šuflaj – Rim

Današnje evanđelje, na prvu nedjelju došašća, govori o drugom dolasku Sina Čovječjega. Čitamo: Doći će u oblaku s velikom moći i slavom. Svakako pitanje koje nam se odmah nameće: Kako se pripraviti za taj dolazak Gospodnji? Odgovor se nalazi u posljednjim redcima evanđelja: budnošću i molitvom! To je prilika da se pripravimo za taj susret na način da se obratimo od možebitnog krivog puta na koji smo zašli. Zato Isus kaže: ”Pazite na se da vam srca ne otežaju u proždrljivosti, pijanstvu, životnim brigama te vas iznenada ne zatekne onaj dan”.

Raznorazni poroci koji se mogu ukorijeniti u naša srca prepreka su istinskom susretu s Kristom, jer ako je naša duša kontaminirana svim i svačim što nije Bog, ona će biti nespremna susresti se s Ljubavlju koja nas želi otkupiti i spasiti. Štoviše, čovjek prikovan samo za ovozemaljske užitke nije sposoban svoj pogled usmjeriti prema nečem višem, vrjednijem, savršenijem, prema onome ili Onomu koji jedini želi i može u nama potaknuti pravu i istinsku radost za kojom ljudsko srce toliko čezne. Zato će mnogi vjernici pohitati ovih dana na zornice, pjevajući i moleći da Božja ljubav i milosrđe ispuni radošću i ljubavlju onu prazninu koja se možda kroz neko vrijeme uvukla u naše duše.

Prilika je to i za dobru ispovijed kako bi stali pred Gospodina i iskreno se pokajali za sve ono što nas je udaljilo od Boga i od nas samih. Sveti Pavao u poslanici Solunjanima moli ono što želimo moliti ovih dana i mi: ”Da nam Gospodin učvrsti srca da budu besprijekorno sveta pred Bogom i Ocem našim o dolasku Gospodina našega Isusa Krista i svih svetih njegovih s njim”. Sretan je i ispunjen onaj čovjek koji živi da bi ugodio Gospodinu. On će biti ispunjen duhom Božjim i bit će sposoban čitati znakove vremena. Neće ga zateći u nevolji, strahu i tjeskobi apokaliptični događaji kozmičkih razmjera koji će prethoditi susretu s Onim koji će suditi svakom pojedinačno i cijelome svijetu.

Čovjeku današnjice vrlo je lako ovo vrijeme došašća shvatiti kao poziv na svakovrsne zabave i razonode po okićenim ulicama i trgovima naših gradova. Blještavilo i sjaj prepunih izloga s raznoraznim ponudama može čovjeka odvući od pravog smisla došašća koje nije prije svega usmjereno na čisti konzumizam svega i svačega, već iščekivanja Onoga koji ima doći i koji će dati pravi smisao našim životima i onda kada se nađemo sami sa sobom onakvi kakvi doista jesmo. Rastuća bolest našeg vremena koja sve više pogađa kako pojedinca tako i društvo jest euforija poslije koje se nerijetko javlja depresija. Depresivne osobe tipično osjećaju žalost i beznađe. Ona može biti i umor od razonode koja ne usrećuje, već nas ostavlja prazne i neispunjene. Tako se možemo naći u začaranom krugu u kojem će prevladavati osjećaj da naš život nema nikakvoga smisla jer se stalno borimo s tjeskobom i patnjom.

Ako smo Kristovi, radost naša neće minuti niti u teškim i izazovnim trenucima, on će biti naš vjerni prijatelj koji će nam pokazati uvijek pravi put kojim valja ići. Psalmist će reći: ”Sve su staze Gospodnje ljubav i istina za onoga koji čuva savez njegov i propise”. Kroz ovo vrijeme adventa, draga braćo i sestre, hodimo u ljubavi i istini pa ćemo naći toliko potreban mir i spokoj u dušama našim. Zagledajmo se u plam prve upaljene svijeće na adventskom vijencu da se podsjetimo na riječi svetoga Pavla u poslanici Efežanima: ”Da nekoć bijaste tama, a sada ste svjetlost u Gospodinu: kao djeca svjetlosti hodite – plod je svjetlosti svaka dobrota, pravednost, istina – i odlučite se za ono što je milo Gospodinu”.

Izvor: https://www.vaticannews.va

PODIJELI