PUT KA ZAJEDNIŠTVU

KATOLICI I PRAVOSLAVCI ĆE BLAGDANE SLAVITI ZAJEDNO?

 

“To je put prema crkvenom jedinstvu i vrlo je vjerojatno sa će se na predstojećem svepravoslavnom saboru donijeti zajednička odluka. K tome ako se uskoro prihvati prijedlog pape Franje da se i Uskrs slavi na isti dan biti će to ‘korak od sedam milja’ na koji se stoljećima čekalo. Raduje me kao vjerujem i sve iskrene vjernike s obje strane anateme”, mišljenje je teologa Dražena Bušića.

Blagdan je Sveta tri kralja ili Bogojavljenje, a Sveta tri kralja su u kršćanskoj tradiciji kraljevi ili mudraci, koji su se, prema evanđelju, došli pokloniti Isusu nakon rođenja u Betlehemu , a tradicija ih naziva Baltazar, Melkior i Gašpar, dok kršćani koji slave Božić po julijanskom kalendaru istog dana obilježavaju Badnjak.

Uskoro bi se i to moglo promijeniti, odnosno uskoro ćemo saznati hoće li svi kršćani konačno početi slaviti Isusovo rođenje na isti dan po istom kalendaru.

Podsjetimo, Srpska pravoslavna crkva slavi Božić po julijanskom kalendaru koji je uveo Gaj Julije Cezar 45. g. prije Krista. Ovaj je kalendar u 16. stoljeću većina katoličkih država zamijenila gregorijanskim kalendarom za koji je zaslužan papa Grgur XIII. Razlika od 13 dana je nastala radi pogrešnog računanja prijestupnih godina sastavljača julijanskog kalendara. S vremenom su gregorijanski kalendar prihvatili protestanti ali i neke pravoslavne crkve. Od onih koji još uvijek slave Božić prema julijanskom kalendaru su Antiohijska pravoslavna crkva, Crnogorska pravoslavna crkva, Gruzijska pravoslavna crkva, Jeruzalemski patrijarhat, Makedonska pravoslavna crkva, Ruska pravoslavna crkva, Srpska pravoslavna crkva i neki samostani na Svetoj gori u Grčkoj.

Prema najavama patrijarha Ruske pravoslavne crkve, koja je pored Grčke najutjecajnija pravoslavna crkva, ove godine na zasjedanju crkvenih velikodostojnika u Istambulu, na kojem će sudjelovati 600 episkopa pravoslavnih crkvi, raspravljat će se i ovoj temi – o kanonskim predispozicijama vezanima za kalendar.

Na Svepravoslavnom saboru, kojem će predsjedati patrijarh Bartolomej, vrhovni poglavar Ekumenske carigradske patrijaršije i ‘prvi među jednakim’ patrijarsima Pravoslavne crkve, razmatrat će se o točnosti nepokretnih blagdana tijekom kalendarske crkvene godine. Stoga je vrlo lako moguće da se donese odluka kojom će pravoslavne crkve nakon potrebnog jednoglasnog usuglašavanja oko matematičkih i astronomskih izračunavanja početi obilježavati Božić istog dana kao i zapadni kršćani, što uostalom već prakticiraju pravoslavni Grci, Ciprani, Bugari, Rumunji, Česi, Poljaci, Slovaci i Albanci, za razliku od pravoslavnih vjernika u Srbiji, Rusiji, Jeruzalemu, Gruziji i Siriji te Kopta i pojedinih manastira u Grčkoj.

Upitali smo i teologa Dražena Bušića za izjavu o ovo temi, on je poručio: “To je put prema crkvenom jedinstvu i vrlo je vjerojatno sa će se na predstojećem svepravoslavnom saboru donijeti zajednička odluka. K tome ako se uskoro prihvati prijedlog pape Franje da se i Uskrs slavi na isti dan bit će to ‘korak od sedam milja’ na koji se stoljećima čekalo. Raduje me kao, vjerujem i, sve iskrene vjernike s obje strane anateme.”

 

Izvor: Portal Dnevno.hr | autor: Boris Biško

PODIJELI