PREDSTAVLJANJE KNJIGE: KRŠTENJE KOD HRVATA KATOLIKA – HAZU, Zagreb

211

Veleposlanica Republike Bugarske u Republici Hrvatskoj dr.sc. Tanya Dimitrova objavila je svoju četvrtu knjigu na hrvatskom jeziku. Promocija njezine znanstvene knjige knjige ”Krštenje kod Hrvata katolika – sakrament i tradicija” održala se 26. ožujka 2018. g. u Velikoj sjedničkoj dvorani palače HAZU knjige. Veleposlanica je izdala knjigu u zadnjoj godini svoga mandata te ju je namijenila kao poklon Hrvatskoj za gostoprimstvo i na taj je način htjela dati svoj znanstveni doprinos i ostaviti trag u hrvatskoj znanosti.

Knjiga bugarske znanstvenice i diplomatkinje Tanye Dimitrove posvećena je proučavanju obredno-običajnoga kompleksa krštenja u katoličkoj tradiciji u okviru njegovih povijesnih, prostornih, antropoloških i ideoloških sastavnica.

Za Rimokatoličku crkvu krštenje predstavlja prvi i najvažniji sakrament s kojim su povezani brojni i bogati običaji koji u velikoj mjeri oblikuju narodni život. U kojoj se mjeri prepliću religijski i folklorni čimbenici u prakticiranju obreda krštenja, kako suvremeni Hrvati objašnjavaju svoju odluku da krste svoju djecu, što se iz sakramentalne i običajne perspektive može tumačiti u kontekstu praznovjerja ili poganstva, a što u kontekstu religijskih zakonitosti i čina, tek su neka od važnijih pitanja na koja pokušava odgovoriti autorica u ovoj knjizi koja »dosad nepoznatom potpunošću govori o krštenju kod Hrvata katolika« (Stjepan Damjanović).

Promociju je otvorio akademik Kusić koji je u svome kratkom uvodnom govoru posebno istaknuo sve što je veleposlanica učinila za jačanje veza između Bugarske i Hrvatske. Napomenuo je da je ovo veleposlaničina četvrta knjiga izdana u Hrvatskoj te da mu je izuzetna čast što je imao priliku surađivati s veleposlanicom.

Zatim su recenzenti knjige, akademik Damjanović i akademik Bratulić, govorili o samoj knjizi i njezinom značaju.

Potom se veleposlanica obratila brojnoj publici i iznijela neke detalje o knjizi istaknuvši kako je ovo dar Hrvatskoj koja je njoj toliko mnogo pružila.

Na kraju se prisutnima obratio akademik Rudan s dirljivim govorom o veleposlanici i njezinom djelovanju u hrvatskom kulturnom prostoru.

 

izvor: Veleposlanstvo Republike Bugarske u Republici Hrvatskoj, Zagreb u suradnji s RKT portalom PUT-ISTINA-ŽIVOT

PODIJELI