Pitanje:

Moj daljnji rođak kojega nisam poznavao nedavno je iz Njemačke došao u RH. Prema njegovoj životnoj dobi trebao je biti u mirovini. On izgleda nema ništa, ostao je i bez stana i sada je beskućnik. Pita okolo poznanike i rođake da ga prime kod sebe. Jeli grijeh pomoći čovjeku koji je cijeli život živio grešno a sada ga pita starost gdje mu je bila mladost?

 

Odgovor:

Poštovani!

Hvala Vam na vašem pitanju. Vaše pitanje iskazuje istinsku brigu i Vašu osjetljivost na potrebe ljudi. S jedne strane smatrate da bi trebali pomoći čovjeku koji je upropastio svoj aktivni vijek, a s druge strane Vas je očito strah da svojom pomoći ne podupirete neodgovorno ponašanje pojedinaca i na taj način umjesto da čovjeku pomognete, da mu još odmognete ili kako bi to u narodu rekli da mu učinite „medvjeđu uslugu.“ Ipak, hvala Bogu koji nam je dao u svojoj riječi naputak kako se odnositi prema takvim osobama.

Sveti Pavao je pisao svom pomoćniku Timoteju kako da organizira crkvu i kako da pomogne određenim osobama. Očito je Timotej imao raznih problema u crkvi, a sv. Pavao mu je dao savjet kako da organizira crkvu u tome. On je pisao: Ako li se tkogod za svoje, navlastito za ukućane, ne stara, zanijekao je vjeru i gori je od nevjernika. 1. Timoteju 5,8. Sličnu poruku je napisao i prorok Izaija evanđelist Starog Zavjeta: Ovo je post koji mi je po volji, riječ je Jahve Gospoda: Kidati okove nepravedne, razvezivat` spone jarmene, puštati na slobodu potlačene, slomiti sve jarmove; podijeliti kruh svoj s gladnima, uvesti pod krov svoj beskućnike, odjenuti onog koga vidiš gola i ne kriti se od onog tko je tvoje krvi.  Izaija 58,6.7.  On čak proriče i blagoslove za takav postupak. Tad će sinut` poput zore tvoja svjetlost, i zdravlje će tvoje brzo procvasti. Pred tobom će ići tvoja pravda, a Slava Jahvina bit će ti zalaznicom. Izaija 58,9.

Svakako, život Vašeg rođaka mu ne daje pravo na nikakvu pomoć, ali istovremeno i ono što smo mi dobili od Gospodina također je dar i nismo to ničim zaslužili.  Stoga bilo kakvu pomoć koju bi dali vašem rođaku, bila bi Božja milost koju mu Bog daje preko Vas. Ono što je najbitnije je da mu pomognete da riješi trajno svoje stambeno pitanje. Po mom iskustvu nije dobro da mu dajete novac. Ukoliko u svom životu nije naučio upravljati novcem, mala je vjerojatnoća da će to znati i sada. Pored stambenog pitanja, treba mu pomoći da riješi svoju egzistenciju preko državnih socijalnih institucija koje su zadužene za takve slučajeve. Kada iscrpimo sve mogućnosti, tada ćemo mu pomoći sukladno našim mogućnostima da riješi svoj egzistencijalni problem. Također, ukoliko još može raditi, treba mu omogućiti da si nekim malim uslugama zaradi za svakodnevne potrebe.

Ono što je značajno, očito je Vaš rođak zloupotrijebio Božju milost u svom aktivnom vijeku, ali ne smijemo ga zbog toga osuđivati, jer smo svi mi na neki način zloupotrebljavali tu ogromnu Božju milost. Nema potrebe ni da ga učite i spominjete mu njegov pogrešan izbor, jer pitanje je, jeli to spreman razumjeti. Ljudi uglavnom druge krive za svoje probleme, i rijetko nalaze krivicu na sebi. Isus je rekao: Jer siromahe imate uvijek uza se, a mene nemate uvijek. Ivan 12,8. Bez obzira na okolnosti kako je netko postao siromah, pomoći mu znači pomoći Kristu. Božja milost je još uvijek nad njim, i to nikada ne smijemo zaboraviti. Mi nikada nećemo podupirati nemarni odnos prema životu, ali ćemo uvije pomoći potrebitima. To je radio i naš Spasitelj. Ozdravljao je grešnike i to one grešnike koji su oboljeli svojom krivnjom. Stoga Je Isus i rekao: A kralj će im odgovoriti: `Zaista, kažem vam, što god učiniste jednomu od ove moje najmanje braće, meni učiniste!` Matej 25,40.

Stoga pomoći Vašem rođaku koji je prokockao svoju mladost, ne da nije grijeh, već je to milost koju Vam Bog pruža, milost, da pomažući Vašem rođaku pomogne samom našem Spasitelju i Gospodinu Isusu Kristu. Krist bez obzira na okolnosti želi udijeliti svoju milost svakome, a vama daje mogućnost da postanete kanal Njegove milosti.

Neka Vas dobri Bog blagoslovi.

Zvonko

PODIJELI