Papin tweet: Stranac je prilika za susret s Isusom Kristom

74

Svaki stranac koji pokuca na naša vrata prilika je za susret s Isusom Kristom – napisao je papa Franjo u svojoj današnjoj tweet-poruci povodom Međunarodnog dana migranata, a kojem su migranti i izbjeglice posebno na srcu. A kao što je istaknuo u svojoj poruci za Svjetski dan selilaca i izbjeglica 2018. godine, riječ je o susretu s Isusom Kristom koji se poistovjećuje s primljenim i odbačenim strancem svakog doba (usp. Mt 25,35-43).

Gospodin povjerava majčinskoj ljubavi Crkve svaku osobu koja je prisiljena napustiti svoju domovinu u potrazi za boljom budućnošću – nastavio je Sveti Otac – Ta se solidarnost mora konkretno izražavati u svakoj etapi migracijskog iskustva: od polaska na putovanje do dolaska na odredište i povratka. To je velika odgovornost koju Crkva želi podijeliti sa svim vjernicima i muškarcima i ženama dobre volje, koji su pozvani odgovoriti na mnoge izazove ovodobnih migracija s velikodušnošću, spremnošću, mudrošću i dalekovidnošću, svaki prema vlastitim mogućnostima – napisao je Papa, potvrđujući da se naš zajednički odgovor može uobličiti s četiri glagola: prihvatiti, zaštititi, promicati i integrirati.

Spomenimo kako je Opća skupština Ujedinjenih naroda 2000. godine proglasila 18. prosinca Međunarodnim danom migranata. Naime, na taj je dan 1990. godine usvojena Konvencija o zaštiti prava migrantskih radnika i članova njihovih obitelji. Obilježavanjem Međunarodnog dana migranata, podsjeća se na značajni doprinos koji migranti daju gospodarstvima svojih zemalja i zemalja u koje migriraju, te se naglašava važnost poštivanja njihovih ljudskih prava i osiguravanja uvjeta života dostojnog čovjeka. Broj migranata u svijetu stalno raste, a prema podacima Ujedinjenih naroda, od oko 250 milijuna osoba koje žive izvan svoje zemlje, veliki broj nema pristupa osnovnim socijalnim pravima. Dodajmo na kraju kako tema ovogodišnjeg Međunarodnog dana migranata glasi: „Sigurne migracije u svijetu u pokretu“.

Izvor: Vatikanski radio

PODIJELI