Dok danas u svetištu Gospe od božanske ljubavi budemo molili krunicu, na poseban ćemo način moliti za mir u Siriji i u čitavom svijetu. Pozivam vas da molite krunicu za mir tijekom čitavog mjeseca svibnja – istaknuo je papa Franjo u svojoj današnjoj tweet-poruci. Naime, Sveti će Otac danas poslijepodne u spomenutom rimskom svetištu predvoditi molitvu krunice u prigodi početka Marijina mjeseca svibnja.

Na današnji se dan u općoj Crkvi obilježava spomendan svetog Josipa Radnika, a tim je povodom Papa svojim pratiteljima na Twitteru poručio: Slavimo svetog Josipa Radnika nikad ne zaboravljajući da je rad temeljni vidik ljudskog dostojanstva. Prije točno pet godina papa Franjo je za vrijeme opće audijencije srijedom objasnio da je rad od temeljne važnosti za dostojanstvo osobe.

U Knjizi postanka se opisuje kako je Bog stvorio muškarca i ženu povjerivši im zadaću da napune zemlju i sebi je podlože, što ne znači iskorištavati, već obrađivati i čuvati, brinuti se za nju svojim radom – rekao je Sveti Otac tom prilikom i nastavio – Rad je sastavni dio Božjeg nauma ljubavi: pozvani smo njegovati i čuvati sva stvorena dobra, na taj način sudjelujemo u djelu stvaranja. Rad je od temeljne važnosti za dostojanstvo neke osobe. Rad nas, da se poslužimo jednom slikom, „pomazuje uljem“ dostojanstva, ispunja nas dostojanstvom, čini nas sličnima Bogu, koji je radio i radi, radi uvijek, omogućuje uzdržavati same sebe i svoje obitelji, dati doprinos razvoju vlastitog naroda – napomenuo je Papa.

U siječnju 2016. godine papa Franjo je u audijenciju primio tisuće članova Kršćanskoga radničkog pokreta te im je tom prilikom kazao: Rad je jedan od najstarijih ljudskih poziva, ali dostojanstvo koje jamči posao danas je često ugroženo nezaposlenošću i nezakonitošću. Zbog toga valja odgajati za novi humanizam rada, koji će pružiti nadu ponajprije najmlađima – rekao je Sveti Otac.

Čestit, solidaran, i dostupan svim ljudima, takav bi trebao biti rad, koji to često nije, ponajviše tamo gdje svoje krakove širi ‘hobotnica’ korupcije i nezakonitosti – napomenuo je papa Franjo i nastavio – Naprotiv, rad je takav onda kada se poziv za rad shvaća u skladu s Božjim naumom izraženom već u Knjizi postanka: čovjek je stvoren da njeguje i čuva zajednički dom.

Kako bismo ostali vjerni pozivu za rad potreban je prije svega odgoj – istaknuo je Papa. Potrebno je odgajati za novi ‘humanizam rada’, kojemu je u središtu čovjek, a ne zarada; u kojemu gospodarstvo služi čovjeku, i ne služi se čovjekom. Živimo, naime, u vremenu iskorištavanja radnikā; u vremenu u kojemu rad nije u službi dostojanstva osobe, nego je to ropski rad – kazao je među ostalim papa Franjo.

Spomendan svetog Josipa Radnika uveo je 1955. godine papa Pio XII., odredivši da se slavi 1. svibnja, na dan „koji si je svijet rada izabrao kao svoj praznik“. Godine 1889. takozvana je Druga internacionala odlučila da će 1. svibnja slaviti kao svjetski praznik radništva. Iste je godine papa Leon XIII. izdao svoju encikliku o svetom Josipu naslovljenu „Quamquam pluries“ u kojoj „radnike i sve ljude skromnih životnih prilika ‘upućuje na sv. Josipa’ kao uzor i primjer za nasljedovanje”.

Izvor: Vatikanski radio

PODIJELI