Razlike nas ne smiju okrenuti jedne protiv drugih, jer srca onih koji vjeruju potiču na otvaranje putovima zajedništva

Francesca Sabatinelli, Ivica Hadaš – Vatikan

„Ako religije ne slijede putove mira, poriču same sebe“ – napisao je papa Franjo u poruci koja je pročitana na otvaranju godišnjeg susreta koji je, na tragu povijesnog susreta u Asizu prije 32 godine, Zajednica svetog Egidija organizirala u Bolonji na temu „Mostovi mira – religije i kulture u dijalogu“. Na trodnevnom susretu, koji je započeo jučer, prisustvuju i neki važni vjerski predstavnici poput Ahmeda al-Tayyeba, velikog imama džamije Al-Azhar u Egiptu, te Ignacija Aphrema II., siro-pravoslavnog patrijarha Antiohije i čitavog Istoka.

Susreti koje organizira Zajednica svetog Egidija, pa i onda kada se povijesne okolnosti potpuno mijenjaju na vrlo potresan način, ostaju kao crvena nit koja godinama svjedoči neprestanu potrebu neumorne zajedničke molitve za dar mira – napisao je Papa. Potrebno je zajedno razraditi sjećanja na zajedništvo koja liječe povijesne rane – Papin je zahtjev, jer je za budućnost hitno potrebno tkati miran suživot.

Uloga je religija graditi mostove u Božje ime – napomenuo je Sveti Otac i naglasio – razlike nas ne smiju okrenuti jedne protiv drugih, jer srca onih koji vjeruju potiču na otvaranje putovima zajedništva uvijek i posvuda. Papa Franjo je spomenuo i susret koji je Zajednica svetog Egidija organizirala u Asizu 2016. godine, na kojem je i on bio prisutan, prigodom tridesete obljetnice poziva svetog pape Ivana Pavla II. religijama da se ujedine u molitvi za mir. Taj je susret bio ponovni poziv vjernicima za izgradnju mira u svijetu i praćenje dobrih očekivanja mladih naraštaja.

Podsjetivši da se u Vatikanu održava Sinoda biskupa o mladima, Papa je zamolio da se uključi mlade kako bi rasli u školi mira te postali graditelji i odgojitelji mira. Svijet u kojem žive često izgleda kao neprijatelj njihovoj budućnosti i nasilnik prema onima koji su slabi. Mnogi još nisu doživjeli mir i ne znaju što je dostojanstven život.

Vjernici moraju prihvatiti snažan vapaj za mir koji proizlazi iz njihovih srdaca i zajedno graditi budućnost koja im pripada. Potrebno je graditi mostove među generacijama. Putom kojim treba ići već se ide kroz te susrete Zajednice svetog Egidija. A to znači ujedinjenje različitih, muškarca i žena, različitih generacija kako bi pokazali da je pomoću Božjom moguće zajedno graditi mir – zaključio je papa Franjo.

 

Preuzeto: https://www.vaticannews.va

PODIJELI