Dopustite da radost koja se rađa iz prijateljstva s Isusom uvijek boravi u vama – istaknuo je papa Franjo u poruci, koju je potpisao državni tajnik kardinal Pietro Parolin, upućenoj tisućama mladih koji od danas pa do 1. siječnja sudjeluju na 40. europskom susretu koji je Zajednica iz Taizéa ove godine organizirala u Baselu, na raskrižju između Švicarske, Francuske i Njemačke. To je radost koja se nikada ne zatvara za druge, kao ni za trpljenje ovoga svijeta – napomenuo je Papa, a potom potaknuo mlade da ostanu sjedinjeni s Gospodinom kroz molitvu i slušanje Njegove riječi, kako bi im pomogao da svoje talente upotrijebe za razvoj kulture milosrđa, utemeljene na ponovnom otkrivanju susreta s drugima.

Zajednička je želja mladih okupljenih u Baselu da pronađu izvore radosti. Upravo je to tema koja će voditi vaša razmišljanja i prosvijetliti vašu molitvu – napomenuo je Papa u poruci te im zajamčio svoju duhovnu blizinu. Podsjetivši potom na apostolsku pobudnicu ‘Evangelii gaudium’ istaknuo je kako radost evanđelja ispunja srce i cijeli život onih koji se susretnu s Isusom. Oni koji dopuste da ih On spasi oslobođeni su od grijeha, žalosti, unutarnje praznine i samoće.

Tijekom ove godine koja je pri kraju, proslavljena je 500. obljetnica reformacije – stoji potom u poruci – Papa moli Duha Svetoga da pomogne vama, mladim protestantima, katolicima i pravoslavcima, da se radujete i bogatite različitošću darova koje su primili svi Kristovi učenici, kako biste pokazali da nas radost evanđelja sjedinjuje unatoč svim ranama naših podjelâ. Na kraju je Sveti Otac udijelio svoj blagoslov svim sudionicima susreta, braći iz zajednice, kao i svima koji su u Švicarskoj, Francuskoj i Njemačkoj pružili mladima gostoprimstvo.

Ove se godine, naime, europski susret mladih prvi put održava istodobno u te tri zemlje. Susreti obuhvaćaju pokrajinu koja je naviknuta na nadilaženje granica i na prihvaćanje različitosti. Mi smo bili pozvani u Basel – rekao je brat Alois, prior Zajednice iz Taizéa te dodao – sretni smo što se ovogodišnji susret održava ovdje, jer Basel ne predstavlja samo grad, nego cijelo ovo područje koje uključuje i dijelove Francuske i Njemačke.

Izvor: Vatikanski radio

PODIJELI