Papa: Možemo ispravno moliti samo ako opraštamo bližnjemu

Kršćanin treba biti svjestan da bez Gospodinove pomoći ne može napredovati na životnome putu – istaknuo je papa Franjo na jutarnjoj misi u Domu sv. Marta, naglašavajući da možemo ispravno moliti samo ako opraštamo svojem bližnjemu. U homiliji se Sveti Otac usredotočio na tri ključne riječi: slabost, molitvu i oprost. Ustvrdio je da smo svi slabi jer nosimo ranu izvornoga grijeha. Kako je Papa rekao, slabi smo, klizimo u grijehe i ne možemo napredovati bez Gospodinove pomoći.

Onaj tko se drži snažnim i samodostatnim u najmanju je ruku naivan, a na koncu ga poraze brojne slabosti koje nosi u sebi. Slabost nas vodi k tome da od Gospodina tražimo pomoć jer – kako molimo – u našoj slabosti ništa ne možemo bez njegove pomoći. Ne možemo učiniti ni jedan korak u kršćanskome životu bez Gospodinove pomoći – podsjetio je Papa i upozorio: onaj koji je na nogama neka pazi da ne padne, jer je slab.

Svi mi imamo vjeru i svi želimo napredovati u kršćanskome životu, ali ako nismo svjesni svoje slabosti, svi ćemo biti poraženi. Zbog toga je, kako je primijetio papa Franjo, lijepa ova molitva: „Gospodine, znam da u svojoj slabosti ništa ne mogu bez tvoje pomoći“.

Govoreći o molitvi, papa je Franjo podsjetio da nas Isus uči kako moliti – ali ne poput pogana, koji misle da će biti uslišani zbog mnoštva riječi. Samuelova je majka u Bibliji molila za milost da dobije sina. Moleći je samo pomicala usne te nije mogla govoriti. Tako se moli pred Gospodinom – ustvrdio je Papa.

Zato što smo svjesni da je Bog dobar, da zna sve o nama i zna što nam je potrebno, molitvu započinjemo zazivom „Oče“). To je ljudska riječ, ali je u molitvi možemo izreći samo u snazi Duha Svetoga. Započnimo molitvu snagom Duha koji moli u nama – potaknuo je Papa – molimo tako, jednostavno: srca otvorena prisutnosti Božjoj, koji je Otac i zna što nam je potrebno i prije nego kažemo.

Na koncu je Papa svratio pozornost na oprost, istaknuvši kako Isus poučava učenike da ako oni ne oproste drugima, ni Otac njima neće oprostiti. Ispravno možemo moliti i Bogu reći „Oče“ samo ako je naše srce u miru s drugima, s braćom. Kako je potaknuo papa Franjo, štogod nam bližnji učinio, opraštajmo, kao što nam Otac oprašta. Tako naša slabost, uz Božju pomoć, u molitvi postaje snaga jer je oprost upravo to – velika snaga. Valja biti snažan kako bi se oprostilo, ali ta je snaga milost koju nam valja od Gospodina primiti, budući da smo mi slabi – zaključio je Sveti Otac.

Izvor: Portal Vatikanskog radija na hrvatskom jeziku

PODIJELI