Papa ne zlostavljajmo okoliš, sačuvajmo ga za budućnost

68

“Rat uvijek uzrokuje ozbiljnu štetu za okoliš. Ne zlostavljajmo naš zajednički dom, već ga sačuvajmo za buduće generacije.” – potaknuo je Papa Franjo u svojem današnjem tweetu putem kojeg ga prati više od  40 milijuna ljudi. Tweet ističe važnost današnjeg Međunarodnog dana sprečavanja iskorištavanja okoliša u ratovima i sukobima. Značajno je također da Papa želi, putem društvenih sredstava, uputiti apel, upravo na dan kada u Bonnu počinje Konferencija Ujedinjenih Naroda o klimatskim promjenama. Temu uništavanja okoliša zbog sukoba, više je puta Sveti Otac naglašavao u svojoj enciklici ‘Laudato si’.

„Predvidivo je – čitamo u enciklici – da se radi iskorištavanja određenih izvora, ide za stvaranjem povoljnog ozračja za nove ratove, koje se prekriva novim plemenskim sukobima.” Rat, upozorava papa Franjo u dokumentu, “uvijek nanosi tešku štetu okolišu i kulturnom bogatstvu naroda, a rizici postaju ogromni ako se misli na nuklearno i biološko oružje”. Papa ističe da, unatoč međunarodnim sporazumima, “u laboratorijima se i dalje traži razvoj novih oružja za napad, koja mogu promijeniti prirodnu ravnotežu”. Zato Sveti Otac apelira na međunarodne vođe da “posvete najvišu pažnju sprečavanju i rješavanju uzroka koji mogu dovesti do novih sukoba” koji uzrokuju smrt, siromaštvo i uništavanje okoliša.

Papa Franjo posebno pokazuje zabrinutost za vodu. „Utjecaji na okoliš – piše u enciklici ‘Laudato si’ – mogli bi pogoditi milijarde ljudi, a s druge strane, može se predvidjeti da se kontrola nad vodom od strane velikih svjetskih tvrtki pretvara u glavni izvor sukoba ovog stoljeća” ,

Svojim govorom na Seminaru “Ljudsko pravo na vodu” koji je održan u Vatikanu u veljači, Papa je i ove godine potaknuo na pozornost. „To je problem – potvrdio je Papa tom prilikom – koji se odnosi na sve i zbog kojeg naš zajednički dom trpi velike nevolje i traži učinkovita rješenja, uistinu sposobna nadvladati sebičnosti koje sprečavaju ostvarenje ovog vitalnog prava za sve ljude.” Potresna je Papina opomena: “Pitam se neidemo li usred ovog trećeg svjetskog rata koji živimo u dijelovima, u veliki svjetski rat za vodu”.

Izvor: Vatikanski radio

PODIJELI