Pitanje:
U zadnje vrijeme među vjernicima, što je najžalosnije – katoličkim – pojavila se velika grupa ljudi koji slijede tzv.irsku proročicu koja se naziva Marija od Božanskoga milosrđa koja u svojim proročanstvima spominje da je Papa Emeritus Benedikt XVI. posljednji Papa i da je svrgnut silom, a da je Papa Franjo zapravo antikrist. Sljedbenici irske proročice se pozivaju na proroštva iz knjige proroka Danijela iz starog zavjeta. O kakvim proročanstvima se zapravo radi u knizi proroka Danijela?

Odgovor:
Poštovani gospodine!
Pozdravljam Vas na našem portalui željeli bi da družeći se s nama bolje upoznate našeg Spasitelja Isusa Krista.
Vaše pitanje koje ste postavili je vrlo aktualno i puno Vam hvala što ste ga postavili.

Istina, što se tiče Knjige istine tzv irske proročice Marije od Božanskog milosrđa i njenog proročanstva, moram Vam priznati da sam taj materijal pregledao vrlo površno. Za to je nekoliko vrlo važnih razloga. Prvo ja vjerujem da je Sveto pismo jedina “knjiga istine.” Svaka druga koja bi sebe tako nazivala, u meni osobno izaziva određenu odbojnost. Drugo, prozivanje aktualnog poglavara Rimokatoličke crkve, papa Franju kao Antikrista, a pri tome se pozivati na knjigu Proroka Daniela je po meni nerealno. Tko to radi očito ne razumije pravila koja su opisana u Svetom pismu kako razumjeti proroštva. Iako sam tzv. “Knjigu istine” pregledao površno, knjigu proroka Daniela sam čitao malo pažljivije, te stoga želim ovdje naglasiti nekoliko elemenata u kojima ja nigdje ne prepoznajem papa Franju kao Antikrista ili neke negativne slike iz knjige proroka Daniela.
Kao prvo, Bog nije napisao proročanstva za to da bi zadovoljio našu znatiželju. Istina je da su mnogi povijesni ili politički doživljaji opisani u Bibliji, ali ključ i način kako se to može razumjeti dao je sam naš Gospodin Isus Krist. On je rekao: I sad vam rekoh, prije nego se zbude, da vjerujete, kad se zbude. Ivan 14,29.  To samo znači da proročanstva nisu dana radi zadovoljavanja naše znatiželje, već radi jačanja naše vjere. Stoga i mnoga proročanstva se ne mogu razumjeti prije nego se dogode, i kada se dogode, onda se prepoznaju kao nešto što je unaprijed prorečeno.
Što se tiče knjige proroka Daniela, ona se svrstava u eshatološke (eshatologija- izučavanje posljednjeg vremena) knjige. Sam Isus pozivao se na nju kada je govorio proročanstva o razaranju Jeruzalema koji se dogodio 70 godine po Kristu. “Kada dakle vidite da grozota pustoši, po proroštvu Daniela proroka, stoluje na svetome mjestu – tko čita, neka razumije: Matej 24,15.  Sveti Pavao se je također pozivao na tu knjigu kada je govorio o posljednjem vremenu. Neka vas nitko ne zavede ni na koji način. Jer ako prije ne dođe onaj otpad i ne otkrije se Čovjek bezakonja, Sin propasti, Protivnik, onaj koji uzdiže sebe protiv svega što se zove Bog ili svetinja, dotle da i u Božji hram zasjedne gradeći se Bogom… 2. Solunjanima 2,3.4.  Sveti Pavao jasno naglašava kakav treba biti Antikrist, i po čemu je prepoznatljiv.
Upravo knjiga proroka Daniela daje i određene slike koje objašnjavaju kakav je to čovjek bezakonja. On je u toj knjizi oslikan kao zvijer koja silom nameće određena pravila i način na koji će se obožavati Bog. Kako se silom može nametnuti neki vjerski oblik forme? Jedino kroz državni zakon koji je obvezatan za sve građane u jednoj zemlji. Znači mogli bi reći da je sila koja je u knjizi proroka Daniela oslikana kao zvjer, ustvari neka religijska dominacija koja državnim zakonom nameće svojim građanima neku religijsku formu.

Što se tiče papa Franje, ja ne primjećujem da bi on to radio, čak naprotiv, bori se za religijsku toleranciju i potiče na međureligijski dijalog. Ne primijećujem ovog trenutka ni da je to kurija Katoličke crkve. Kada bi negdje u svijetu slučajno neki kardinali i pokušali neku vjersku formu progurati kroz državni zakon, gotovo sam siguran da bi papa Franjo na to reagirao kako bi to spriječio. Iz svog ponašanja, govorenja i djelovanja pokazuje da mu je ljudska sloboda izbora svetinja, jer nam ju je sam Bog dao, i uvijek bi se borio za vjersku slobodu, posebno u onim krajevima gdje je ona ugrožena. Stoga možete pročitati knjigu proroka Daniela, knjigu Otkrivenja, i sve duge knjige biblije, nećete pronaći ni jednu biblijsku sliku ili objavu u kojoj bi prepoznali papa Franju.

Druga stvar koja je značajna za posljedak nije izbor bilo kojeg pape. Isus Krist će uskoro doći. To pokazuju svi znaci koji su u Bibliji opisani. Međutim Isus ne čeka ovog ili onog papu, on ne čeka ovaj ili onaj potres, ovaj ili onaj rat. potresi, elementarne nepogode, i sve ono što zovemo znacima ponovnog Kristovog dolaska su ustvari sporedni znaci. Glavni znak Kristovog dolaska je sam najavio naš Gospodin Isus Krist. “I propovijedat će se ovo evanđelje Kraljevstva po svem svijetu za svjedočanstvo svim narodima. Tada će doći svršetak. Matej 24,14. Propovijedanje evanđelja je glavni znak skorog Kristovog dolaska. Ovo što mi radimo je naš skroman doprinos u tim aktivnostima.

Što reći o Knjizi istine? Osobno mislim da se ovdje radi o čistoj senzaciji. On pogotovo prolazi među onim ljudima koji žive u strahu zbog nekih teorija zavjere. Ja ne tvrdim da teorija zavjere ne postoji, ali poviješću naše planete ne upravljaju masoni, iluminati, sotonisti i ne znam tko sve ne. Poviješću i aktualnim događajima upravlja sam Bog. Stoga se mi budućnosti ne moramo bojati.
Umjesto senzacije, predlažem Vam da čitate Božju riječ i upoznate se sa Bogom koji vrlo precizno vodi ovu povijest, ali samo s jednim ciljem, da bi spasio. Ne moramo se bojati nikakvih proročica i proroka, a ako se i pojave, Isus je dao recept kako ih prepoznati. “po rodovima njihovim, poznat će te ih.” Božja riječ je jedino mjerilo nečije istinitosti.
Neznam jesam li po Vama zadovoljavajuće odgovorio na Vaše pitanje. Bit će mi drago da se ponovno javite sa novim pitanjima. Neka Vas dobri Bog blagoslovi.
Zvonko.
PODIJELI