Ne hodimo svatko svojim putom, slijedeći svoje ciljeve, kao da je drugi samo onaj kojega je povijest stavila pored nas, nego kao braća koje je Providnost spojila i koji zajedno idu prema jednom Gospodinu

Barbara Castelli, Ivica Hadaš – Vatikan

Hoditi zajedno, ne svatko svojim putom, nego kao braća koje je Providnost povezala. Na taj način katolici i pravoslavci mogu iskusiti da ono što nam je zajedničko, vrijedi više od onoga što nas razdvaja – rekao je papa Franjo danas u Vatikanu primivši izaslanstvo crkvenoga tijela „Apostolikì Diakonia“ Grčke pravoslavne Crkve. U svom govoru Papa je prije svega zamolio da na povratku u Atenu prenesu srdačne čestitke Njegovom blaženstvu Ieronymosu koji je 16. veljače proslavio jedanaestu godišnjicu preuzimanja svoje službe.

Sveti Otac je izrazio zahvalnost za plodnu suradnju između tog tijela Grčke pravoslavne Crkve i Vijeća za promicanje jedinstva kršćana koje traje već više od petnaest godina i ostvarilo je mnoge pohvalne kulturne i obrazovne projekte. Taj opipljiv primjer zajedničkoga rada, pomaže nam otkriti da smo braća – rekao je papa Franjo i istaknuo – Mladi nas uče da ne ostanemo zatvorenici razlika, nego da u nama gori želja da zajedno hodimo, sanjajući o prevladavanju teškoća koje sprječavaju puno zajedništvo. Na nama je da nastavimo zajedno hoditi i raditi kako bismo se ponovno otkrili kao braća.

Otuda proizlazi poziv da ne hodimo svatko svojim putom, slijedeći svoje ciljeve, kao da je drugi samo onaj kojega je povijest stavila pored nas, nego kao braća koje je Providnost spojila i koji zajedno idu prema jednom Gospodinu, noseći teret drugoga, radujući se koracima drugoga – rekao je Papa i osvrnuo se na obitelj kao na još jedno područje suradnje. Naime, živimo u društvu koje je obilježeno vrlo brzim promjenama koje se odražavaju u povećanoj unutarnjoj krhkosti. Kršćanske obitelji koje se suočavaju s raznim izazovima, iako pripadaju različitim geografskim i kulturnim podnebljima, ulažu u jedinstvo.

Pozvani smo biti im blizu, pomoći obiteljima kako bi ponovno otkrile dar braka i ljepotu očuvanja ljubavi koja se svakodnevno obnavlja strpljivim i iskrenim dijeljenjem i krotkom snagom molitve. Pozvani smo biti blizu i onima čiji se obiteljski život ne ostvaruje u skladu s evanđeoskim idealom, te se ne odvija u miru i radosti.

Izvor: https://www.vaticannews.va/

PODIJELI