Papa: Jača nenasilni odgovor na sukobe i terorizam

 

Papa primio nove veleposlanike – OSS_ROM

 

Suočeni s rastućim brojem sukoba i terorističkih napada, u svijetu raste nenasilni odgovor koji treba podržati i hraniti kako bi se gradio mir – rekao je Papa, primivši danas u audijenciju nove veleposlanike pri Svetoj Stolici iz Gvineje, Latvije, Indije i Bahreina, prigodom predaje njihovih vjerodajnica.

Godinu koju zaključujemo – ustvrdio je papa Franjo – označili su nažalost mnogi nasilni sukobi, bilo da je riječ o ratu, bilo o terorističkim napadima. Ali postoji jedna radosna vijest: takvo stanje je „u zrelim savjestima“ probudilo još snažniji nenasilni, duhovni i moralni odgovor. Taj odgovor želimo i trebamo podupirati sredstvima koja su nam na raspolaganju.

Katolička Crkva, sa svoje strane, želi u čitavome svijetu proširiti duh praštanja i pomirenja, a na tome osobito radi za vrijeme Jubileja milosrđa – napomenuo je Sveti Otac. Radi se o nadvladavanju „globalizacije ravnodušnosti koja je, nažalost, jedna od negativnih tendencija našega doba“. Zbog toga – rekao je – valja surađivati kako bi u svijetu promicali kulturu solidarnosti.

Glavni uzrok rastućeg ravnodušja papa Franjo vidi u „neuravnoteženom humanizmu“ koji je „zauzeo Božje mjesto i stoga je sam postao žrtva raznih oblika idolatrije“. I vrlo teška ekološka kriza koju proživljavamo može se djelomično svesti na tu „antropološku neuravnoteženost“ – smatra Sveti Otac.

Ravnodušnost prema Bogu, prema bližnjemu i prema okolišu povezane su i međusobno se hrane. Zbog im se može suprotstaviti samo ako se suočimo sa sve tri zajedno. Papa je stoga potaknuo na „obnovljeni humanizam“, koji podsjeća čovjeka na njegov ispravni odnos sa Stvoriteljem, s drugima i sa stvorenim. U tome odlučnu ulogu imaju i masovni mediji, koji znatno utječu na osobna i društvena stajališta.

Nužno je nastaviti ulagati u škole, i to ne na izoliran način, već u stalnom odnosu s obiteljima i društvenim kontekstom, surađujući kako bi se osnažio „odgojni savez“, koji je u raznim zemljama jako oslabio. Papa je osim toga zatražio „konkretne geste“ prema najranjivijim osobama, poput zatvorenika, selioca, nezaposlenih, beskućnika i bolesnika.

Na koncu, Sveti je Otac uputio pozdrav katolicima u Gvineji, Latviji, Indiji i Bahreinu, potičući ih na iskrenu suradnju u korist općeg dobra, napominjući da će to moći toliko bolje činiti kad im se zajamči puna vjerska sloboda.

 

Izvor: Portal Vatikanskog radija na hrvatskom jeziku

 

PODIJELI