Papa Franjo: Zatražite od Boga hrabrost da slijedite Isusa

92

Papa Franjo je za vrijeme jutarnje mise u Domu svete Marte pozvao kršćane da se obrate Bogu tražeći hrabrost i snagu koje su potrebne kako bismo u svojim životima nasljedovali Isusa. Sveti je Otac u svojoj propovijedi razmišljao o Isusovu putu prema Jeruzalemu. Kao što svjedoči današnje Evanđelje po Luki, Isus se približava muci i križu. Prihvaćajući Očevu volju, On sa svom odlučnošću ide prema Jeruzalemu i objavljuje tu nakanu svojim učenicima.

Papa je podsjetio kako je Isus samo u jednoj prilici, i to u Getsemanskom vrtu, od Oca zatražio da ga mimoiđe ‘čaša’: „Ali ne kako ja hoću, nego kako hoćeš ti“. Ono što Otac od nas želi – kazao je Sveti Otac – jest odlučnost i poslušnost te će On čekati s neizmjernim strpljenjem.

Papa Franjo je zatim objasnio da učenici nisu slijedili svog Učitelja za vrijeme njegova putovanja prema Jeruzalemu. To se očituje na različitim mjestima u evanđeljima: ponekad učenici nisu razumjeli što je Isus htio reći ili nisu htjeli razumjeti jer su se bojali; u drugim su prilikama skrivali istinu ili su ih druge stvari ometale; a znali su također, kao što svjedoči današnje Evanđelje, tražiti izliku kako ne bi razmišljali o onome što je čekalo Gospodina – napomenuo je Papa te nastavio – Isus je bio sam jer nitko nije razumio Isusovo otajstvo, a jedino mu je „društvo“ bio anđeo koji je poslan s neba da Isusa utješi i osnaži u Getsemanskom vrtu.

Sveti je Otac na kraju predložio da danas odvojimo malo vremena kako bismo razmišljali o Isusu koji nas je toliko ljubio, koji je sam išao prema križu. Razmišljajmo o njemu i zahvalimo mu na njegovoj poslušnosti i hrabrosti te zapodjenimo razgovor s njime – potaknuo je papa Franjo te nastavio – Razgovarajte s Isusom, priznajući sve ono što je učinio za nas, kao i strpljenje kojim podnosi naše grijehe i neuspjehe. Odvojite danas nekoliko minuta, bilo pred raspelom, bilo koristeći svoju maštu, da biste „vidjeli“ Isusa kako odlučno ide prema Jeruzalemu i molite za milost da imate hrabrost izbliza ga slijediti – zaključio je Papa.

Izvor: Vatikanski radio

PODIJELI