Papa Franjo u Nairobiju: Siromaštvo podupire terorizam

 

 

 

Mungu abariki Kenya! Neka Bog blagoslovi Keniju! Bile su prve riječi pape Franje na swahiliju, službenom jeziku u toj zemlji, koje je izgovorio na kraju govora u Predsjedničkoj palači, u kojoj je održana svečanost dobrodošlice. Sveti je Otac stigao u zračnu luku ‘Jomo Kenyatta’ oko 16.40 minuta, ranije nego što je predviđeno. Tamo ga je dočekao predsjednik Uhur Kenyatta sa suprugom, te predstavnici građanskih i vjerskih vlasti. Doček je pape Franje bio doista srdačan, uz tipične afričke boje, zvukove, radost i životnost. Nakon što je stigao u Predsjedničku palaču, privatno se susreo s kenijskim Predsjednikom, a potom održao prvi govor, upućen vlastima i Diplomatskom zboru.

Kenija je mlada i snažna zemlja, – kazao je – zajednica bogatih različitosti, koja ima važnu ulogu u ovoj regiji; koja, zajedno s drugim afričkim zemljama, želi na uzajamnom poštovanju, dijalogu i suradnji graditi višeetničko društvo koje će uistinu biti skladno, pravedno i uključujuće – istaknuo je Sveti Otac. To je također zemlja mladih – dodao je te napomenuo da je zaštita mladih, i ulaganje u njih, najbolji način za jamčenje budućnosti dostojne duhovnih vrijednosti koje su srce i duša naroda.

Papa se potom osvrnuo i na temu okoliša, koja je u Africi vrlo važna. Kenija posjeduje beskonačnu ljepotu i bogatstvo prirodnih izvora, ali kriza okoliša zahtijeva sve veću osjetljivost što se tiče odnosa između ljudskih bića i prirode – primijetio je Papa te istaknuo da smo svi odgovorni za prenošenje ljepote prirode budućim naraštajima u njezinoj cjelovitosti, i dužni smo dobro upravljati darovima koje smo primili.

Postoji jasna veza između zaštite prirode i izgradnje pravednoga i ujednačenoga društvenog poretka – istaknuo je papa Franjo. Odnos se s prirodom ne može obnoviti bez obnove samoga ljudskog roda. A u tu je svrhu potrebno – prema Papinim riječima – raditi za pomirenje i mir. Iskustvo, naime, pokazuje da se nasilje, sukob i terorizam podupiru strahom, nepovjerenjem i beznađem, koji proizlaze iz siromaštva i potištenosti.

Stoga je papa Franjo ohrabrio kenijski narod da u cjelovitosti i transparentnosti radi za opće dobro, te da promiče duh solidarnosti. Molim vas da pokažete brigu za potrebe siromašnih, za čežnje mladih, i za pravednu raspodjelu bogatstava kojima je Stvoritelj blagoslovio vašu zemlju – rekao je na kraju Sveti Otac.

U spomen na nazočnost pape Franje, u parku je Predsjedničke palače posađeno mlado drvo masline kao znak pouzdanja u budućnost.

 

Izvor: Portal Vatikanskog radija na hrvatskom jeziku

 

PODIJELI