To je put ljubavi na kojem se uvijek gubi, jer ljubiti znači odreći se sebičnosti i samodostatnosti kako bismo služili drugima

Ivica Hadaš – Vatikan

Put služenja najbolji je lijek protiv bolesti prvih mjesta – rekao je danas papa Franjo prije podnevne molitve, na Trgu svetoga Petra u Vatikanu osvrćući se na odlomak iz Markova evanđelja današnje liturgije (Mk 10,35-45) koji opisuje Isusa kako ponovo i s velikim strpljenjem pokušava ispraviti svoje učenike odvraćajući ih od mentaliteta svijeta prema onom Božjem.

Isusu se ukazala prilika u odnosu na braću Jakova i Ivana, dvojicu prvih učenika koje je susreo i pozvao da ga slijede – rekao je Papa i dodao – Već su proveli dosta vremena s Njim i pripadaju upravo skupini dvanaestorice apostola. Dakle, dok su bili na putu u Jeruzalem i dok su se učenici tjeskobno nadali da će Isus tamo prigodom blagdana Pashe konačno proglasiti Kraljevstvo Božje, dvojica su braće ohrabrivši se uputili Učitelju zahtjev: „Daj nam da ti u slavi tvojoj sjednemo jedan zdesna, a drugi slijeva“ (MK 10,37).

Isus zna da Jakova i Ivana pokreće veliko oduševljenje za Njega i za Kraljevstvo, ali zna i to da su njihova očekivanja i revnost zagađeni duhom svijeta – rekao je Sveti Otac i nastavio – Stoga odgovara: „Ne znate što ištete!“ (Mk 10,38). I dok su oni razgovarali o „prijestoljima slave” na koja bi sjeli pored Krista Kralja, On govori o „kaležu“ koji treba piti i o „krštenju“ koje treba primiti, to jest, o svojoj muci i smrti.

Jakov i Ivan neprestano gledajući prema povlastici kojoj su se nadali, poletno kažu: „Možemo!“ – istaknuo je papa Franjo i primijetio – No, zapravo, i tu nisu svjesni onoga što kažu. Isus naviješta da će Njegov kalež piti i da će Njegovo krštenje primiti, što znači da će i oni, kao i drugi apostoli, sudjelovati u Njegovom križu kada dođe njihov čas.

Međutim, Isus zaključuje, „sjesti meni zdesna ili slijeva nisam ja vlastan dati, to je onih kojima je pripravljeno“ (Mk 10,40) – citirao je Papa i objasnio – Zapravo, želi reći: sada me slijedite i učite se putu ljubavi na kojem se „gubi“, a o nagradi će se brinuti Otac nebeski. To je put ljubavi na kojem se uvijek gubi, jer ljubiti znači odreći se sebičnosti i samodostatnosti kako bismo služili drugima.

Isus zatim shvaća da su se ostala desetorica apostola naljutila na Jakova i Ivana, te su na taj način pokazali da imaju isti mentalitet svijeta – rekao je Sveti Otac i napomenuo – To mu je također dalo priliku da ih pouči onome što vrijedi za kršćane za sva vremena, pa i za nas. Isus kaže: „Znate da oni koji se smatraju vladarima gospoduju svojim narodima i velikaši njihovi drže ih pod vlašću. Nije tako među vama! Naprotiv, tko hoće da među vama bude najveći, neka vam bude poslužitelj! I tko hoće da među vama bude prvi, neka bude svima sluga (Mk 10,42).

Učiteljeva je poruka jasna – rekao je papa Franjo i naglasio – Dok si zemaljski vladari grade prijestolja svoje vlasti, Bog izabire neugodno prijestolje, križ, s kojeg kraljuje dajući svoj život: „Jer Sin Čovječji, kaže Isus, nije došao da bude služen, nego da služi i život svoj dade kao otkupninu za mnoge“ (Mk 10,45).

Put služenja je najdjelotvorniji protuotrov i lijek protiv bolesti traženja prvih mjesta koja zagađuje mnoge ljudske kontekste, te koja ne štedi ni kršćane, ni narod Božji, a ni crkvenu hijerarhiju. Dakle, kao Kristovi učenici prihvaćamo ovo evanđelje kao poziv na obraćenje kako bismo hrabro i velikodušno svjedočili za Crkvu koja se saginje nad posljednjima, te kako bismo služili s ljubavlju i jednostavnošću. Neka nam Blažena Djevica Marija, koja je potpuno i ponizno prianjala uz volju Božju, pomogne da radosno slijedimo Isusa na putu služenja i učenja koji vodi u Nebo – zaključio je Papa.

 

Izvor: https://www.vaticannews.va/

PODIJELI