U središtu jučerašnjega privatnog susreta pape Franje s članovima predsjedništva Svjetskoga evangeličkog saveza bile su ponajviše ekumenske teme. Povijest tog tijela započinje u XIX. stoljeću. Zamisao o evangeličkom savezu, u svrhu zajedništva i suradnje među evangeličkim kršćanima iz različitih zemalja, prvi se put proširila u Engleskoj 1848. godine. U tadašnjoj Europi, potresenoj revolucionarnim kretanjima, utemeljitelji saveza su izrazili duboko uvjerenje da je potrebno ustanoviti konfederaciju, i to na temelju evangeličkih načela koja svi podupiru. Ta se inicijativa poslije širila u sve većem broju zemalja. Veliki dio nacionalnih evangeličkih saveza potom se sjedinio u Svjetski evangelički savez.

Molitva i milosrđe

U prvom stoljeću svojega postojanja, Savez je podupirao brojne projekte, među kojima inicijative za promicanje molitvenih tjedana u cijelom svijetu. Godine 1958. ustanovljen je Evangelički misionarski savez koji okuplja gotovo sva evangelička misionarska društva, a 1973. je osnovana humanitarna agencija Terfund, koja se zauzima u karitativnom radu u više zemalja. Zahvaljujući toj nevladinoj organizaciji kršćanskoga nadahnuća, u zemljama azijskoga jugoistoka – među kojima u Šri Lanki i Indoneziji – koje su uništili potres i tsunami, pomoć prima više od 700.000 ljudi.

Evangelici u svijetu

Što se tiče evangeličkih kršćana u svijetu, ne postoje sigurni podatci o njihovu broju. Prema tvrdnji povjesničara Sébastiena Fatha, istraživača Nacionalnoga centra za znanstvena istraživanja (CNRS) iz Pariza, ima ih najmanje 620 milijuna. Nazočni su ponajviše u Aziji (gdje ih je 200 milijuna) i Africi (170 milijuna). Procjenjuje se da ih u Latinskoj Americi ima oko 120 milijuna, a u Europi najmanje 23 milijuna.

Sorin Mureşan, odgovoran za socijalnu službu Evangeličkoga saveza, bio je na jučerašnjoj audijenciji tijekom koje se susreo s papom Franjom. U kratkoj izjavi koju je za našu radijsku postaju dao neposredno prije audijencije, istaknuo je da je svrha susreta s Papom ekumenski razgovor o tomu kako pronaći zajednički put. U listopadu ove godine objavljena su dva dokumenta Svjetskoga evangeličkog saveza o teološkim temama – kazao je. Stoga želimo Papi predložiti ustanovljenje Stalnoga odbora za dijalog između Katoličke Crkve, najveće Crkve na svijetu, i Svjetskoga evangeličkog saveza. Mislimo da je Papa posebno otvoren; s njim je vrlo lako razgovarati – rekao je Sorin Mureşan.

Izvor: Vatikanski radio

PODIJELI