PROBLEMI U RODOSLOVLJU !!!

83
Foto: Unsplash

Poštovani, ja sam po vjeroispovijesti pravoslavac ali smo pred Bogom svi isti i jedni i drugi učimo Bibliju kao našu svetu knjigu. Htjela sam da vas pitam za savjet, prije godinu dana upoznala sam dečka, i sve je bilo lijepo dok nismo počeli pričati o porijeklu te smo saznali da imam jednog pretka zajedničkog. Njegova prabaka i prabaka mog oca su rođene sestre. Da li je ta veza moguća? Želim da mi udijelite iskreni savjet, slučajno sam pronašla vaš sajt i pomislila da vam uputim e mail. Te se nadam vašem odgovoru u inbox. S poštovanjem. 

 

za portal napisao Zvonko Presečan iz udruge Korak Nade

Poštovana gospođice!

Izuzetno smo počašćeni što ste našli hrabrosti i nas izabrali da nam se obratite za savjet. Očito je da u nas imate povjerenje. To što ste po vjeroispovijesti pravoslavac to ne mijenja ništa, jer mi želimo služiti svim ljudima bez obzira na bilo kakvu pripadnost.

Na žalost, današnji stil života donosi jedan oblik otuđenja, te nije ni čudo da ste se u svom poznanstvu sreli sa svojim bliskim rođakom a da toga niste bili svjesni. Sretna je okolnost da ste to otkrili na vrijeme.

Iako sam već odgovarao na slično pitanje, pokušat ću vam odgovoriti na konkretno pitanje koje ste me pitali. Istina odgovor koji Vam želim dati pokušat ću ga gledati iz biblijske perspektive, a to znači što o vašem problemu kaže naš Bog, a zapisano je u Njegovoj Riječi.

U svom kratkom opisu osobno mogu toga puno iščitati, i zbog toga vas molim da se ne ljutite na mene zbog moje iskrenosti, jer mi je želja da vam dam uistinu biblijski savjet koji će vam u životu pomoći i dati vam neke životne smjernice za donošenje ispravnih odluka.

Prije svega da vam kratko odgovorim i da vam kažem da ukoliko ostanete uporni u svojoj odluci vi zaista imate onda veliki problem. Kao prvo, država ne prihvaća takvu mogućnost sklapanja braka. Drugo, to ne prihvaća ni crkva i to smatra incestom.

Sada ću vam pokušati odgovoriti biblijski.

Bog nas ljubi i zainteresiran je za našu sreću. Upravo zbog toga dao je svoje zakone i upute kako se ponašati, jer nas je htio sačuvati od nečeg što bi moglo ugroziti naš život. Naime kod oplodnje (a to je slučaj kod svih sisavaca) bliskih rođaka dolazi do zbrajanja i povećavanja genetskih anomalija, te djeca iz takvih brakova mogu biti fizički oštećena. Istina u Bibliji se može naći primjeri brakova bliskih rođaka, jedino se ne smije zaboraviti da prije tri tisuće godina je ipak bilo manje genetskih anomalija. Stoga je Bog dao Mojsiju upute još prije 1600 godina prije Krista  kako treba živjeti njegov narod Izrael: Zato držite moje zakone i moje naredbe; tko ih vrši – u njima će naći život. Ja sam Jahve! Neka se nitko od vas ne približuje svojoj krvnoj rodbini da otkriva njezinu golotinju. Ja sam Jahve! Levitski zakonik 18,5-6. Nakon toga nabraja sve moguće slučajeve u kojoj čak spadaju i homomoseksualne veze kao i veze sa životinjama.

Međutim ja bi želio da uđem u suštinu problema. Sami kažete da ste se zaljubili. Vjerujete da su osjećaji obostrani i čvrsto vjerujete da je to ljubav. Na žalost to što vi osjećate nije ljubav, već strast. Ukoliko želite analizirati jeli to ljubav, tada postoji jedan značajan test koji je napisao sveti Pavao apostol. Ljubav je velikodušna, dobrostiva je ljubav, ne zavidi, ljubav se ne hvasta, ne nadima se; nije nepristojna, ne traži svoje, nije razdražljiva, ne pamti zlo; ne raduje se nepravdi, a raduje se istini; sve pokriva, sve vjeruje, svemu se nada, sve podnosi. Ljubav nikad ne prestaje. 1. Korinćanima 13, 4-8.

Iz teksta koji napisao Sveti Pavao, vidljivo je da ljubav nije samo osjećaj i emocija. Ljubav obuhvaća sve segmente našeg bića, pa tako i razum. Ukoliko ljubite vašeg rođaka u koga ste se zaljubili, tada će te razumski željeti mu pomoći da sretno proživi svoj život. Tada će te razmišljati o posljedicama veze koju ste započeli, jer su u pitanju i buduće generacije koje mogu nastradati vašom krivnjom i izborom. Ljubav uvijek misli o dobroti drugog. Stoga, ukoliko u toj vašoj odluci upotrijebite razum, i poslušate Božju riječ koja vam daje savjet, tu vezu će te na taj način izostaviti i odustati od nje dok još niste prešli granicu.

Po opisu koji ste dali vi ste četvrta generacija i rodbinski ste izuzetno blisko povezani. Stoga ostaje vam samo da sa dečkom kojeg ste upoznali učvrstite i obnovite rodbinske odnose. Sve ostalo ostaje neprihvatljivo, kako društveno, tako i vjerski.

Nadam se da sam Vam uspio odgovoriti na vaše pitanje, i ukoliko imate dodatno pitanje, slobodno ga postavite.

Neka milost Božja bude nad vama.

Zvonko

 

PODIJELI