Papa Franjo: Jaslice i božićno drvo znakovi su Božje blizine

124

Jaslice i božićno drvo svake nam godine govore svojim simboličkim jezikom; znak su samilosti nebeskoga Oca, te njegova sudjelovanja i blizine ljudskom rodu – kazao je papa Franjo primivši u audijenciju danas, 7. prosinca, na dan inauguracije, darovatelje jaslica i božićnoga drva postavljenih na Trgu svetoga Petra. Jaslice su izrađene u stilu stare napuljske tradicije XVIII. stoljeća, a dolaze iz talijanske pokrajine Kampanije, dok je crvena jela visoka 28 metara, stigla iz Poljske. Zahvaljujući im, Papa je u govoru protumačio ta dva simbola koji omogućuju – kako je rekao – veću vidljivost iskustvu Isusova rođenja.

Drvo koje se uzdiže u visinu potiče nas da čeznemo za višim darima (usp. 1Kor 12,31), da se uzdignemo iznad maglâ koje zastiru, kako bismo iskusili koliko je lijepo i radosno biti uronjeni u Kristovo svjetlo. U jednostavnosti jaslica nalazimo i razmatramo Božju nježnost, očitovanu u nježnosti Djeteta Isusa – kazao je Papa.

Jaslice, ove godine nadahnute milosrdnim djelima, sugestivno su mjesto na kojemu promatramo Isusa koji nas, preuzimajući na sebe ljudsku bijedu, poziva da i mi to činimo kroz milosrdna djela. Drvo je pak – istaknuo je Papa – ove godine znak vjere poljskoga naroda koji je i tim darom htio izraziti svoju vjernost Petrovu sjedištu.

Među nazočnima na audijenciji, održanoj u Dvorani Pavla VI., bila su i djeca koja su napravila ukrase, „kuglice željâ“, za božićno drvo. Kuglice su od keramike napravili mali pacijenti s onkoloških odjela talijanskih bolnica, zajedno s djecom s područjâ pogođenih potresom.

Njima je Papa posebno zahvalio jer – kako je rekao – u svoje ste radove prenijeli svoje snove i želje da ih uzdignete na nebo i pokažete Isusu koji je postao dijete poput vas kako bi vam rekao da vas voli. Hvala vam za vaše svjedočanstvo, za to što ste uljepšali ove božićne znakove kojima će se moći diviti hodočasnici i posjetitelji iz cijeloga svijeta – napomenuo je papa Franjo.

Prije završnoga pozdrava i blagoslova, Sveti je Otac poželio da Gospodinovo rođenje bude prigoda svima da budu pozorniji na potrebe siromašnih i onih koji, poput Isusa, ne pronalaze nekoga tko će ih primiti. Vama ovdje nazočnima, vašim obiteljima i onima koje predstavljate, od srca želim sretan Božić. Jamčim vam svoju molitvu da Gospodin posluša i usliša vaša očekivanja. I vi molite za mene i za moje služenje Crkvi – napomenuo je na kraju papa Franjo.

Izvor: Vatikanski radio

PODIJELI