Papa u tweetu pozvao na molitvu za progonjene kršćane

61

Opća Crkva danas slavi blagdan sv. Stjepana Prvomučenika te je tim povodom papa Franjo sa svojim pratiteljima na Twitteru podijelio sljedeće kratko razmišljanje: Danas se želimo prisjetiti svih progonjenih i biti im blizu svojom ljubavlju i svojim molitvama. Papa otpočetka svoga pontifikata upozorava na progon kršćana, potičući vjernike da se mole za svoju braću i sestre koja trpe samo zato što su kršćani. Tako je u svojoj molitvenoj nakani za ožujak 2017. godine pozvao da se molimo za progonjene kršćane: katolike, pravoslavce i protestante jer progonitelji ne prave razliku među vjerskim zajednicama. Potičem vas da se molite sa mnom kako bi progonjeni kršćani osjetili potporu svih Crkvi i zajednica u molitvi i putem materijalne pomoći – istaknuo je Sveti Otac u prigodnoj video-poruci.

I putem svojih tweet-poruka papa Franjo nastoji ljudima posvijestiti kako su kršćani izloženi progonima. „Sjetimo se tolike naše kršćanske braće i sestara koje se progoni zbog njihove vjere. Budimo sjedinjeni s njima“, napisao je tako Papa u svom tweetu povodom ovogodišnjeg Dana molitve i posta u spomen na misionare mučenike koji se obilježava 24. ožujka. A kao što je u lipnju 2015. godine za vrijeme susreta sa sirijskim pravoslavnim patrijarhom Antiohije i čitavoga Istoka, Ignacijem Efremom II., naglasio: „krv mučenika sjeme je jedinstva Crkve i sredstvo izgrađivanja Kraljevstva Božjega koje je kraljevstvo mira i pravednosti“.

Sveti Otac tako smatra da ekumenizam krvi ujedinjuje kršćane, što je istaknuo u više navrata. Primjerice, u listopadu prošle godine Papa je u audijenciju primio sudionike konferencije tajnikâ međunarodne ekumenske organizacije „Svjetsko kršćansko zajedništvo“, napomenuvši pritom da kada teroristi ili svjetske sile progone kršćane, ne pitaju tada: Jesi li luteran? Jesi li pravoslavac? Jesi li katolik? Jesi li reformirani kršćanin? Jesi li pentekostalac? Oni priznaju samo ovo: kršćanina. Neprijatelj ne griješi, dobro zna prepoznati gdje je Isus. To je ekumenizam krvi – ustvrdio je tom prilikom papa Franjo.

Na kraju spomenimo da je sveti Stjepan prvi kršćanski mučenik, a Djela apostolska svjedoče da je bio jedan od sedam đakona izabranih u počecima Crkve. O njegovu ranom životu se ništa ne zna, a ono što znamo o kasnijem životu sv. Stjepana nalazi se u Djelima apostolskim. Saznajemo tako da je Stjepan nakon Isusove smrti otvoreno propovijedao Isusov nauk i pripadništvo zajednici kršćanskih učenika zbog čega su ga lažno optužili da je „bogohulio“ te su ga kamenovali. Stjepan je u trenucima umiranja molio: „Gospodine, ne uzmi im ovo za grijeh!“ Njegova je sudbina tako bila vrlo slična Isusovoj, a činjenica je kako je njegova mučenička smrt još više ujedinila prve kršćane, probudivši u njima spremnost da čak i svojom krvlju posvjedoče kako je Isus obećani Mesija, Spasitelj svijet.

Izvor: Vatikanski radio

PODIJELI