Tiskovni je ured Svete Stolice danas objavio temu koju je papa Franjo izabrao za sljedeći Svjetski dan sredstava društvene komunikacije koji će se slaviti 2019. godine: “Udovi smo jedni drugima (Ef 4, 25). Od zajednice na Internetu (community) do ljudskih zajednica”

„Udovi smo jedni drugima (Ef 4, 25). Od zajednice na Internetu (community) do ljudskih zajednicā“ – tema je koju je papa Franjo izabrao za sljedeći Svjetski dan sredstava društvene komunikacije koji će se slaviti 2019. godine. Tema ističe – objašnjeno je u priopćenju Tiskovnoga ureda Svete Stolice – važnost vraćanja komunikaciji širega vidika, utemeljenoga na osobi, kao i vrijednost interakcije, uvijek shvaćene kao dijalog i kao prigoda za susret s drugim.

Razmišljati o naravi odnosa na društvenim mrežama

Tom se temom potiče razmišljanje o aktualnom stanju i o naravi odnosa na Internetu, kako bi se krenulo od ideje zajednice kao mreže među ljudima u njihovoj cjelovitosti – stoji u priopćenju. Neke težnje, koje prevladavaju na takozvanim „društvenim mrežama“, stavljaju nas pred važno pitanje: u kojoj se mjeri može govoriti o pravoj zajednici s obzirom na logike koje karakteriziraju neke zajednice (community) na društvenim mrežama? Metafora mreže kao solidarne zajednice uključuje izgradnju određenoga ‘mi’, utemeljenoga na slušanju drugoga, na dijalogu i, slijedom toga, na odgovornoj uporabi jezika.

Internet treba biti mreža osoba, a ne žica

Već je u prvoj poruci za Svjetski dan sredstava društvene komunikacije 2014. godine – podsjeća se u priopćenju – Sveti Otac uputio apel da Internet bude mjesto bogato čovječnošću, ne mreža žicā nego ljudi. Izbor teme za ovogodišnju poruku potvrđuje pozornost pape Franje za nove sredine komunikacije, a posebno za društvene mreže na kojima je Sveti Otac osobno prisutan svojim računom @Pontifex na Twitteru i profilom @Franciscus na Instagramu – istaknuto je u priopćenju Tiskovnoga ureda Svete Stolice.

Izvor: https://www.vaticannews.va/

PODIJELI