Papa Franjo i mladi

51

Papa Franjo u riu

….Tvoja riječ nozi je mojoj svjetiljka i svjetlo mojoj stazi…

Papa Franjo, prvi papa iz Latinske Amerike, dolazi na kontinent s najvećim brojem vjernika, ali gdje su milioni ljudi napustili Katoličku crkvu i postali pentekostalci ili sekularisti.

U okviru susreta s mladim katolicima na plaži Copacabani i u “campusu Fidei” u Guaratibi, 40 km od Rija, Papa je posjetio favelu, siromašnu četvrt, bolnički odjel za liječenje ovisnika o cracku i zatvor. Umjesto na službenim primanjima, vrijeme će radije provesti u razgovoru sa svećenicima.

“Globalna kriza mladima nije donijela ništa dobroga. U opasnosti smo doživjeti čitavu generaciju koja neće naći posao”, izjavio je papa Franjo.

A to je nešto najgore: “Ljudsko dostojanstvo počiva na radu i mogućnosti vlastitim rukama zavrijediti svakodnevni kruh”, smatra Papa. Mladima time prijeti da postanu dio “kulture otpada” u današnjem svijetu gdje se na nezaposlene gleda kao na “beskoristan dio društva”. Zato traži da se mlade više uključi u čitavo društveno okružje i oni moraju naći podršku i u svojim obiteljima, društvu, u njihovoj kulturi i vjeri.

Ipak, upozorio je kako su u današnjem društvu u taj “otpad” već svrstane starije generacije. Mladi jesu budućnost svakog naroda, ali stariji posjeduju “mudrost života, povijesti, domovine i obitelji.” Mladi i stari moraju djelovati zajedno i samo tako može funkcionirati jedno društvo, izjavio je papa Franjo.

 

Papa Franjo neumorno nastavlja širiti riječ ljubavi koju tako snažno nosi u svome srcu, odabran da je dijeli i umnaža. Da nam svijetli i u nama budi Kristovu ljubav, kako bi bili ” Svijetlo svijeta i sol zemlje..”

 

Stanislava Blažević

 

 

{fshare}

 

 

 

Nedavno objavljeno:

 

 

Manipulacija evolucijom

Feministice i kampanja za uništenje braka

Multikutluralizam na djelu (III)

Multikutluralizam na djelu (II)

Multikutluralna zbrka I (Prvi Dio)

Nevidljive stege suvremene slobode

Bez granica

Presveto Trojstvo u Srijemskim Karlovcima

PODIJELI