Prilikom hodočašća finske evangeličke i luteranske Crkve u Rim koje se svake godine događa  o blagdanu svetog Henrika – papa je Franjo danas primio njihovu delegaciju i zahvalio luteranskom biskupu Espooa na njegovim ljubaznim riječima. Dok zatvaramo Molitvenu osminu za jedinstvo kršćana – rekao je Papa – puni radosti se prisjećamo zajedničkog obilježavanja Reformacije prošle godine, što je učvrstilo i produbilo, u Gospodinu našem Isusu Kristu, zajedništvo između luterana i katolika te njihovih ekumenskih saveznika širom svijeta. To zajedničko obilježavanje ostaje plodna prilika za ekumenizam, jer nije označilo cilj, nego polaznu točku u ekumenskom traženju punog i vidljivog jedinstva među nama, pod trostrukim znakom zahvalnosti, pokajanja i nade, a sve to troje neophodno je ako zaista želimo izliječiti naše sjećanje. Nije slučajno da se naši napori kreću prema proučavanju prioritetnog ekumenskog pitanja na kojem se namjeravamo zadržati u budućnosti, ili prema pitanju naravi Crkve – rekao je Sveti Otac.

Za zajedničko obilježavanje Reformacije u čitavom svijetu bitna je bila ekumenska dimenzija naše molitve i naših susreta, u kojoj nije bilo više traga prepirki i sukoba iz prošlosti – rekao je papa Franjo i nastavio – naše obilježavanje je proslavljeno u vrlo drugačijem duhu, jer smo shvatili događaj Reformacije kao poziv da se zajedno suočimo s gubitkom vjerodostojnosti kršćanstva; kao poziv da potvrdimo obnovljenu snagu u zajedničko ispovijedanje vjere u Trojedinog Boga. Godina koja je upravo završila, podsjetila nas je na vrijeme kada još nije bilo prekinuto jedinstvo kršćana. Zato su luterani i katolici mogli proslaviti 2017. godine obljetnicu samo u ekumenskom zajedništvu.

S radošću i zahvalnošću danas primam iz vaših ruku dokument koji je nedavno izradilo finsko luteransko-katoličko povjerenstvo za dijalog pod naslovom “Zajedništvo koje raste“ – rekao je Papa i dodao – To je deklaracija o Crkvi, euharistiji i služenju. U tim ključnim sadržajima mogu se vidjeti odlučujuće teme oko kojih će se ekumenski dijalog moći i morati kretati. Naime, nakon postignutog konsenzusa između luterana i katolika o temeljnim pitanjima koja se odnose na nauk o opravdanju, ekleziološke implikacije takvog sporazuma nužno moraju biti na dnevnom redu ekumenskih dijaloga.

Naša ekumenska služba sastoji se, upravo u vrijeme kada su društva u velikoj mjeri sekularizirana u svjedočenju prisutnosti živoga Boga – naglasio je Sveti Otac – jer je glavni zajednički izazov u ekumenizmu potvrditi da je u središtu pitanje Boga, ali ne bilo kojeg Boga, nego onog Boga koji nam je objavio svoje konkretno lice u čovjeku Isusu iz Nazareta. Budući da su danas luterani i katolici u stanju ispovijedati zajedno središnjost pitanja o Bogu, bilo je moguće da se ostvari ekumensko obilježavanje Reformacije, i to ne u čisto pragmatičnom smislu, nego u dubokom smislu vjere u Krista raspetog i uskrslog kojeg sada možemo zajedno svjedočiti. Čineći tako, preuzeli smo veliku ekumensku odgovornost na koju nas je učinkovito podsjetilo obilježavanje Reformacije 2017. godine.

Molitvena osmina za jedinstvo kršćana, koja se svake godine poklapa s vašim hodočašćem, usredotočena je na temu „Desnica tvoja, Gospodine, snagom se prodiči” i podsjeća nas na situaciju velike potrebe u kojoj žive brojne osobe u mnogim dijelovima svijeta, za koje se trebamo boriti, ujedinjeni istim ekumenskim zalaganjem – rekao je Sveti Otac i dodao – u punoj poniznosti molimo Gospodina našega Isusa Krista da po njegovoj milosti mi kršćani u cijelom svijetu, možemo biti oruđe Njegovog mira. Neka nam On uvijek pomogne da zajedno radimo među podijeljenim narodima, kao svjedoci i sluge Njegove ljubavi koja iscjeljuje i pomiruje, posvećujući i slaveći tako Njegovo ime. Neprestano tražimo potporu Božje milosti i prosvjetljenje Duha Svetoga koji nas vodi prema punini istine – rekao je na kraju papa Franjo.

Izvor: Vatikanski radio

PODIJELI