Papa Franjo dao intervju za “Asia Times” o Kini

91

Papa Franjo: Divim se velikoj kulturi i mudrosti kineskoga naroda

 

Papa Franjo dao intervju za “Asia Times” o Kini – ANSA

 

Divim se Kini, njezinoj velikoj kulturi i neiscrpnoj mudrosti – rekao je papa Franjo u razgovoru s novinarom Francescom Siscijem za dnevnik „Asia Times“. Tijekom razgovora Papa je uputio čestitke kineskom narodu i predsjedniku Xiju Jinpingu za Kinesku novu godinu, koja će se slaviti 8. veljače.

 

Poštovanje s velikim „P“

U opširnom razgovoru o kulturnim i filozofskim temama, ne dotičući se vjerskih ili političkih pitanja, Papa je rekao da je Kina za njega uvijek bila primjer veličine: velika zemlja, velika kultura s neiscrpnom mudrošću. Spomenuo je isusovca Mattea Riccija, misionara u Kini koji nas je – prema Papinim riječima – naučio da je nužno ući u dijalog s tom zemljom. Ona je blagoslovljena mnogim stvarima. Katolička Crkva treba poštovati sve kulture, a kinesku civilizaciju – kako se izrazio – treba poštovati s velikim „P“.

 

Dijalog: Ne kompromis, nego zajednički hod

Papa je rekao da ga je ganuo prolazak kroz kineski zračni prostor za vrijeme leta u Šri Lanku prošle godine. Govoreći o temi mira, rekao je da strah nije dobar savjetnik te da se stoga ne treba bojati izazova. Svi mogu pronaći način kako živjeti zajedno, u međusobnom poštovanju. Dakako, održavanje mira veliki je izazov – dodao je – ali Europa, zapadni i istočni svijet te Kina imaju sposobnost to postići.

Taj cilj valja ostvariti putem dijaloga. Drugog puta nema – ustvrdio je Sveti Otac. Istaknuo je da dijalog ne znači kompromis – poput „dijeljenja torte“ različitih kultura na odvojene komade, kako se dogodilo na Konferenciji u Jalti, nego se radi o „susretu“ i „zajedničkom hodu“, tako da – kako je rekao – „torta ostaje cijela“.

 

Djeca – „bolan problem“

Odgovarajući na pitanje o kineskoj politici jednoga djeteta, Papa je nedostatak djece u toj zemlji nazvao „bolnim problemom“ koji iscrpljuje buduće naraštaje, jer moraju sami podržavati roditelje, bake i djedove. Dio uzroka Sveti Otac vidi u egoizmu određenih bogatih dijelova društva koji ne želi imati djecu. To nije prirodno – rekao je, dodajući kako mu se čini da je Kina otvorila neke nove mogućnost na tom području.

U Svetoj godini milosrđa, pozvao je kineski narod da se „pomiri sa svojom poviješću, s njezinim uspjesima i pogreškama“. To vodi „zrelosti i rastu“. Zdravo je da narod bude milosrdan prema samome sebi, da ne bude mazohističan – ustvrdio je Papa i pojasnio: Ta „plemenitost duše“ omogućuje da se ide naprijed, jer ako se zaustavi, onda se stagnira, poput vode stajačice.

 

Ne „skrivenim agendama“ i „kulturnim kolonizacijama“

U tom je kontekstu još jednom istaknuo važnost dijaloga, koji ne znači predaju ili podilaženje. Upozorio je na opasnosti u odnosima između država, poput „skrivenih agendi“, odnosno „kulturne kolonizacije“. Naprotiv, potrebno je prepoznati veličinu kineskoga naroda, koji je uvijek održao svoju kulturu – rekao je Papa, odmah napominjući da ne govori o ideologijama.

 

Suočiti se sa stvarnošću i pokušati je poboljšati

Na temu velikog kineskog gospodarskog rasta koji je, međutim, uzrokovao dramatične ekološke i ljudske posljedice, Papa je rekao: Prije svega, valja se suočiti sa stvarnošću i vidjeti je onakvom kakva jeste, a potom raditi da bi ju se poboljšalo. To se može činiti jednostavnim, gotovo banalnim savjetom – primijetio je – ali potrebno je ne biti poput noja koji skriva glavu u pijesak da ne vidi stvarnost.

Rekao je kako vjeruje da veliko bogatstvo Kine leži u pogledu na budućnost koji podržava sjećanje na vlastitu kulturnu prošlost. To je život u napetosti, ali ne u muci. Napetost između vrlo bogate prošlosti i izazova sadašnjosti treba nositi u budućnost; to jest, priča ne završava ovdje – rekao je papa Franjo.

 

Čestitka za Kinesku novu godinu

Na koncu, uoči Kineske nove godine 8. veljače, Papa je uputio „najljepše čestitke i pozdrave predsjedniku Xiju Jinpingu i čitavom kineskom narodu“. Nadam se – kazao je – da nikada nećete izgubiti povijesnu svijest da ste veliki narod, s velikom poviješću i mudrošću koja svijetu može mnogo ponuditi. S tom sviješću, u ovoj novoj godini – poželio je na kraju – nastavite ići naprijed kako biste sa svima surađivali i pomagali im u skrbi za naš zajednički dom i čitavu ljudsku obitelj.

 

Izvor: Portal Vatikanskog radija na hrvatskom jeziku

 

PODIJELI