Misionar iz rimske biskupije don Maurizio Pallù, povezan s Neokatekumenskim putom, otet je u Nigeriji, gdje je već tri godine na službi, dok je s još četiri osobe išao prema Benin Cityju, na jugu zemlje. Naoružani otmičari odveli su svećenika nakon što su opljačkali njegove suputnike; stoga se pretpostavlja da je to bilo djelo bande zločinaca spremnih tražiti otkupninu. U jednom je tweetu ravnatelj Tiskovnoga ureda Svete Stolice Greg Burke objavio da je papa Franjo obaviješten o otmici talijanskoga svećenika, don Maurizia Pallùa, i da moli za njega.

Šezdesettrogodišnji misionar don Maurizio rođen je u Firenci, u sjemenište Redemptoris Mater ušao je 1988., nakon što je 11 godina proveo u više zemalja u svijetu kao misionar laik. Nigerijska država Edo, čiji je glavni grad Benin City, i u kojemu je don Maurizio radio, područje je u kojemu vlada velika opasnost od otmicâ. Doista, 27. rujna je otet još jedan svećenik, don Lawrence Adorolo, župnik crkve svetoga Benedikta u Okpelli. Kako izvještava agencija Fides, ove su godine na jugu Nigerije oteta još tri svećenika.

Osuđujući ovu posljednju otmicu u razgovoru za spomenutu misijsku informativnu agenciju, biskup Gabriel Dunia je kazao da su se otmičari javili i od Crkve tražili otkupninu. Ali Crkva ne plaća otkupnine – odgovorio je biskup, potvrđujući da Nigerijska biskupska konferencija odbacuje bilo kakve zahtjeve otmičarâ. Tu nije riječ o djelima povezanima s mržnjom prema vjeri, nego ih vrlo često čine zločinačke skupine koje žele novac – istaknuo je biskup Dunia.

Izvor: Vatikanski radio

PODIJELI