Neuslišane molitve

469

Datum: 15.09.2016.

Pitanje:
Evo da se javim, hvala Vam što ste molili za moje ispite. Bog je uslišao molitve za jedan ispit, ali za drugi nije. Ne znam u čemu je bio problem s ovim drugim ispitom, jako sam razočarana zato što sam cijelu sebe dala u učenje i molitvu, a sada ove godine ne mogu završiti fakultet i minimalno sam idućih pola godine nigdje, niti mogu raditi niti studirati… osjećam se izgubljeno, a trebala sam idući mjesec obraniti završni rad a sada nemam nikakav plan. Kako je moguće da sam jedina ostala sa svoje godine da nisam položila taj predmet uz svu muku, molitvu i rad dok su drugi prepisali i sve riješili? Očajna sam i puna sumnje zato što moj trud nije urodio plodom. Nije mi jasno kako sam položila predmet koji sam tri puta manje učila i čija knjiga ima preko 800 stranica , a pala sam predmet koji učim cijelo ljeto iz knjige od 160 stranica. Kakva je to logika ?

Odgovor:
Poštovana!
Vaše pitanje je uistinu vrijedno pozornosti te ću zbog toga pokušati odgovoriti sukladno biblijskim načelima o molitvi i uslišaju molitve.

Naime, kada Biblija govori o molitvi, tada uvijek pod time podrazumijeva određeni razgovor s Bogom. Cilj molitve nije da našom molitvom natjeramo Boga da izvrši našu volju, već obrnuto, da mi svoju volju uskladimo s Božjom voljom. Pokušat ću zbog toga da iz ovog kratkog javljanja analiziram Vaše stanje kako bi Vas ohrabrio da ne trebate biti razočarani.

Kada molimo, tada se uvijek pitajmo, ne postoji li nekakva prepreka koja bi me onemogućila da Bog usliši moju molitvu. Psalmist je pjevao: Da sam nosio u srcu svojem bezakonje, nikad me ne bi uslišio Svemogući. Psalam 66,18. Vjerujem da je vaš život uredan i da kao kršćanka živite život vjere sukladno spoznaji koju imate. Mi se ne moramo previše baviti svojim grijesima, jer Isus je obećao Svetog Duha koji će … pokazat svijetu što je grijeh, što li pravednost, a što osuda:  Kada bi i postojao neki grijeh koji bi bio prepreka za uslišaj molitve, vjerujem da bi Vas u to Duh Sveti osvjedočio.

Drugi recept koji Biblija daje posebno za takve slučajeve je: Objava riječi tvojih prosvjetljuje, bezazlene urazumljuje. Psalam 119,130. Imam sina koji studira na vrlo zahtjevnom fakultetu. On redovito, proučava i razmatra Bibliju uz molitvu najmanje jedan sat dnevno, a kada su ispiti i više. To je Božje obećanje i on se toga drži. To izvanredno funkcionira. Stoga, pored molitve, jako je važno razmatrati Bibliju, jer to omogućava da saznamo Božju volju. Božja riječ čisti naš um i tako puno lakše sa punim razumijevanjem shvaćamo predmetno gradivo.

Ono što se Vama dogodilo je možda i rezultat Vaše napetosti i straha da nećete uspjeti. Vaša velika priprema za ispit koji niste položili pokazuje da to što vam se dogodilo, da ste se upravo toga i bojali. Ipak, ukoliko vjerujete Bogu, tada nije sve izgubljeno. Ne postoji situacija ili životna okolnost koju Bog nije u stanju izvesti na dobro. Bog je uvijek vjeran svom obećanju, i bez obzira na Vašu zbunjenost u molitvi iznesite Bogu vašu dvojbu. Recite mu. „Bože, ja sam strašno znatiželjna kako ćeš ovaj kaos koji mi je onemogućio daljnji napredak izvesti na dobro. Toliko sam znatiželjna da pokažeš kako poštenje i korektnost imaju smisla. Ne želim se služiti nikakvim nezakonitim sredstvima, ne želim prepisivati, već jednostavno želim ostati dosljedna i vjerna Tebi. Iako mislim da si mi trebao pomoći da taj ispit položim, jer sam se jedino u Tebe uzdala, ja taj ispit nisam položila. Razočarana sam u Tebe, ali opet s druge strane nemam nikog drugog kome bih utekla i kome bi se obratila. Obećao si da ćeš sve izvesti na dobro, pa me sada zanima kako ćeš to napraviti. „

Ako Vam Bog nije uslišao molitvu na način kako ste željeli, a Vi ste omogućili da to Bog uradi, tada postoji samo jedan jedini razlog, Bog za vas sprema nešto bolje. Vjerujte to, jer Bog je vjeran svojim obećanjima. Razmatrajte Sveto Pismo, jer će Vam to pomoći da steknete istinsku mudrost.

Neka Vas dobri Bog blagoslovi.

Zvonko Presečan

PODIJELI