Laudato TV

100

Laudato TV – novi vjerski kanal počinje s emitiranjem na Božić

laudato11-660x413

U povodu početka emitiranja Laudato TV u hotelu Westin u Zagrebu u ponedjeljak 21. prosinca održana je konferencija za novinare.

 

Direktorica Laudato TV Ksenija Abramović upoznala je prisutne s vlasništvom i samim projektom. Naglasila je kako je Laudato televizija privatna inicijativa kojoj su osnivači udruga “Ime dobrote”, Laudato d.o.o. i ona. Televizija počinje s emitiranjem na Božić, i to pet sati dnevno, od 18 do 23 sata, a isti će se sadržaj u dva navrata emitirati sutradan.

Laudato televizija je projekt angažiranih katolika laika željnih da Crkva u Hrvatskoj ima televizijski kanal koji će u svojim emisijama pratiti redoviti život Crkve koja je bogata mnogim stvarnostima i pridonosi svekolikom razvoju naše zemlje. Po takvu djelovanju Katoličke Crkve između ostalog, odavno smo europska kulturna sredina značajnih dostignuća i ostvarenja. Prateći hod svog naroda, činila je to Crkva kroz stoljeća, a u novim i drukčijim okolnostima čini to i danas, želeći biti u službi općeg dobra cijelog društva, rekla je Abramović. U toj prigodi zahvalila je na potpori hrvatskim biskupima, kao i apostolskom nunciju u RH nadbiskupu Alessandru D’Erricu čija je preporuka pomogla pri dobivanju sredstava od Američke biskupske konferencije i međunarodne organizacije “Kirche in Not”.

Nadalje je dala kratke naznake o samom načinu emitiranja televizije koje će se uz dopuštenje Agencije za elektroničke medije emitirati satelitom, kabelom i internetom na rok od deset godina. Laudato TV nalazi se u ponudi MAXtv-a, Iskon TV-a, a preko IPTV operatera emitirat će se i u BiH putem HT ERONET-a na HOME.TV. Također je istaknula, kako je Agenciji za elektroničke medije upućen zahtjev i za dobivanje koncesija za specijalizirani kršćanski televizijski kanal u zemaljskoj mreži za digitalnu regiju Zagreb i okolicu. Pojašnjavajući financiranje, naglasila je da se osim sredstava od inozemnih ustanova, televizija financira od donacija dobročinitelja. U tom vidu posebno je istaknula podršku Hrvata iz dijaspore, Klub prijatelja LTV-a. Dakako, program se financira i sredstvima sponzora koji će otkupljivati serije i igrane filmove, te reklamni prostor. Predstavljajući sam programski sadržaj, direktorica Abramović rekla je kako je Laudato televizija “obiteljska televizija s kršćanskim vrijednostima”, čime se daje konkretna potpora obitelji, kao temeljnoj stanici društva. Želja nam je osobito doprijeti do mladih, jer toj populaciji treba ponuditi sadržaje koji im mogu pomoći u njihovu osjetljivom životnom razdoblju, dodala je. U vlastitoj produkciji LTV nudit će vjerski emisije “Razlog nade”, “Minute za tebe”, “Katolički kalendar”, “Zajedno u mladosti” i “Božanstvena komedija”. Tu su i emisije “Papa s nama”, “Prosudba”, informativne vijesti “Izdvojeno”, “Dudo i prijatelji”, “Blagoslovljen tek”, “Tjedni vrtuljak”. Televizija će emitirati i animirane vjerske crtane filmove sinkronizirane na hrvatski jezik, a nastavit će raditi i na vlastitoj produkciji dokumentarnih filmova koji otkrivaju teška razdoblja hrvatske prošlosti od II. svjetskog rata do danas.

U nastavku pojedini urednici i voditelji predstavili su svoje emisije. Dubravko Šimenc, urednik emisije “Dudo i prijatelji”, rekao je kako će ta emisija pronalaziti sportske talente i Hrvatskoj, a uz potporu sponzora i u BiH, Vojvodini, ali i diljem svijeta gdje žive Hrvati. Zamjenica glavne urednice, koordinatorica televizije i urednica emisije “Blagoslovljen tek” Ana Lesić rekla je kako je riječ o kulinarsko-vjerskoj emisiji. Voditelj Rafael Dropulić Rafo će kroz 14 epizoda obići Hrvatsku, tj. doći u goste osobama koje osim što dobro kuhaju, imaju i snažno svjedočanstvo vjere. Gosti će biti obitelji, samci, starije osobe. Time se želi pokazati bogatstvo i jednostavnost hrvatske kuhinje, ali i veličinu Božjeg milosrđa. Emisiju “Prosudbe”, koja će obrađivati aktualne društveno-političke teme, predstavila je urednica Daniela Dujmović Ojvan, istaknuvši kako će to biti emisija bez jeftinih senzacija, a problemima će se pristupati ozbiljno i analitično. Ujedno je najavila i prvu temu “Položaj obitelji u hrvatskom društvu i katastrofalna demografska slika Hrvatske”. Emisiju “Papa s nama” predstavila je urednica i voditeljica Diana Tikvić. LTV omoguće izravno uz hrvatski prijevod prijenos opće audijencije s papom Franjom svake srijede s Trga Sv. Petra, prijenos se ostvaruje temeljem suradnje s Vatikanskim televizijskim centrom, a u Laudato studiju Papinu riječ tumače stručni suradnici, profesori s katoličkih učilišta. Marin Periš predstavio je humorističnu emisiju “Božanstvena komedija”, koja će biti spoj humora i razgovora o važnim temama, a humor neće biti svrha sam sebi, tj. preko zdrave satire komentirat će društvena događanja. Dodao je da je to nastavak “Hrvatskog nadzemlja”, inicijative za mlade koja je mjesečno u Splitu okupljala oko 600 studenata.

Emitiranje kreće na Božić u 18 sati. Program će obilježiti božićne pjesme iz studija, a urednici će predstaviti svoje emisije. Također će biti prikazan igrani film “Božićne naranče”. Ambramović je dodala da LTV ima stalno zaposlenih 18 djelatnika, te tri suradnika na stručnom osposobljavanju. Tomu treba dodati i brojne suradnike koji volontiraju, tako da ukupan broj doseže 60. Na kraju konferencije za novinare, Ambranović je pozvala medijske djelatnike na suradnju, istaknuvši da će “nastojati u pozitivnom ozračju donijeti novo svjetlo u hrvatske medije”.

 

Izvor: Portal Dnevno.hr | IKA/D.B.

PODIJELI