Križevci: 400 godina od mučeničke smrti sv. Marka Križevčanina

69
Zagreb (IKA)

Na svetkovinu sv. Marka Križevčanina 7. rujna svečano misno slavlje u 11 sati u središtu Križevaca na Trgu Josipa Jurja Strossmayera predvodi zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić. Prijenos mise može se poslušati u programu Hrvatskoga katoličkog radija. Urednica prijenosa je Snježana Kirinić Grubić.

Uz kardinala Bozanića, suslavit će biskup domaćin Vjekoslav Huzjak. Misnom slavlju će od 10.30 prethoditi procesija od konkatedralne crkve Sv. Križa kroz središte Križevaca do Trga J. J. Strossmayera. Misu će glazbeno animirati udruženi križevački crkveni i svjetovni zborovi.

Ovogodišnjom proslavom svetkovine sv. Marka Križevčanina obilježava se 400. godišnjica smrti sv. Marka Križevčanina. Tom prilikom u danima devetnice te na dan proslave 7. rujna u crkvi Sv. Ane bit će izložen relikvijar s ostacima tijela sv. Marka Križevčanina na pobožnost, zagovor i molitvu.

Sv. Marko Križevčanin proglašen je svetim 2. srpnja 1995. godine, a kanonizirao ga je papa Ivan Pavao II.

“U Križevcima nije bilo nikakva spomena bl. Marku. Veće gibanje i štovanje bl. Marka počelo je u vrijeme župnika Vida Cipriša, koji je ishodio da crkva i sv. Ladislava u križevačkome Gornjem gradu dobije kao suzaštitnika bl. Marka te je počeo izdavati župni list Krizinus, a 1969. godine organizirao veliku svečanost u prigodi 450. obljetnice mučeništva bl. Marka, koju je s našim biskupima, svećenicima i Božjim narodom predvodio pročelnik Kongregacije za nauk vjere u Rimu kardinal Franjo Šeper. Otad počinju i godišnja proštenja Markova blagdana u njegovu rodnom gradu Križevcima, kod njegove crkve.”

izvor: IKA

PODIJELI