Ništa se ne postiže nasiljem i terorističkim djelovanjem

Ivica Hadaš – Vatikan

U napadu na policijsku akademiju u Bogoti, u Kolumbiji, počinjenom u četvrtak, poginula 21 osoba, a 68 ih je ranjeno. Snažnu eksploziju prouzročila je autobomba probivši kontrolne točke na ulazu u policijsku školu koja se nalazi u južnom dijelu grada, poznatom po najvišem postotku kriminaliteta.

Odbacivši svaki oblik terorizma i nasilja kolumbijski biskupi su izjavili da traže zauzimanje za mir kroz dijalog, pomirenje i društvenu pravdu. Izražavamo solidarnost s nacionalnom policijom i obiteljima žrtava – rekao je nadbiskup Oscar Urbina Ortega, predsjednik Kolumbijske biskupske konferencije.

Glavni tajnik Biskupske konferencije, biskup Elkin Fernando Álvarez Botero također je pozvao sve Kolumbijce na solidarnost s policijom. Crkva apelira da zajedno ostvarimo mir u zemlji i odbacimo terorizam – istaknuo je. To znači da ga potpuno odbacujemo i da smo svjesni da oblici nasilja ništa ne rješavaju. Osim toga potaknuo je katolike da više mole kako bi smireni mogli prepoznati putove za postizanje mira. Zaprepašteni smo i molimo za žrtve i za čitavu zemlju – dodao je. Terorizam je put smrti, užasa i uništenja. Ništa se ne postiže nasiljem i terorističkim djelovanjem.

Po saznanjima Televizije Caracol iza toga napada mogli bi biti ljevičarski gerilci Nacionalne oslobodilačke vojske (ELN). Ista televizija navodi policijske izvore prema kojima je vozač kamiona s 80 kilograma eksploziva bio neizlječivo bolestan te ga je za taj napad platila Nacionalna oslobodilačka vojska. Napadača je identificirao državni tužitelj, a po mišljenju te televizije teroristi su tri mjeseca planirali napad i napali su upravo na dan prisege u toj policijskoj akademiji.

Razgovore između Vlade i Nacionalno oslobodilačke vojske koje je pokrenuo bivši predsjednik Juan Manuel Santos, koji je također postigao povijesni sporazum s Kolumbijskim revolucionarnim oružanim snagama (FARC), njegov je nasljednik Ivan Duque obustavio čim je prošle godine došao na vlast. Nakon napada predsjednik Duque je posjetio akademiju i rekao da je to napad na cijeli narod.

Izvor: https://www.vaticannews.va/

PODIJELI