Povodom 26. Svjetskog dana bolesnika zaposlenici i volonteri Caritasa Zagrebačke nadbiskupije ovih dana posjećuju stare, bolesne i nemoćne osobe noseći im svoje vrijeme, ovorenost srca, spremnost za slušanje, nadu, ljubav i prigodne darove.

Briga za bolesne važan je dio poslanja i djelovanja Caritasa Zagrebačke nadbiskupije. Žalosna je činjenica da 50 posto umirovljenika, odnosno njih 570.000 u Hrvatskoj, prima prosječnu mirovinu svega 1.348 kuna. Dodamo li k tomu i višestruke zdravstvene poteškoće koje im otežavaju i/ili onemogućavaju samostalno vođenje kućanstva, više je nego jasno kolika je potreba za ovakvom uslugom. Kroz karitativnu skrb za starije, bolesne i nemoćne osobe u njihovoj kući Caritas Zagrebačke nadbiskupije pomaže 133 osobe. Zaposlenici Caritasa obavili su tijekom 2017. godine 3.957 izlazaka na teren, dok je 12 volontera starim, bolesnim i nemoćnim osobama darovalo 1.034 volonterska sata.

Caritas pruža korisnicima pomoć u održavanju prostora (pospremanje, kuhanje, glačanje, odlazak na tržnicu, na groblje…), psihosocijalnu pomoć (druženje, razgovor, aktivno slušanje, šetnje…), pomoć u održavanju osobne higijene (kupanje, presvlačenje, šišanje…) te medicinsku pomoć (mjerenje tlaka i šećera u krvi, nabava lijekova, pelena, ortopedskih pomagala, sanitetskog materijala i sl.). Osim navedenoga, korisnicima se pruža i pomoć u odjeći, obući, prehrambenim namirnicama, drvima za ogrjev…

Iako zakon omogućuje bolnički smještaj jednog od roditelja uz bolesno dijete, ovisno o dobi djeteta i vrsti njegove bolesti, činjenica je da većina bolnica ima ograničene i nedovoljne kapacitete s obzirom na broj oboljele djece i potrebe roditelja za ovakvim smještajem. A svaki bi roditelj želio biti uz svoje teško bolesno dijete. U takvoj situaciji roditeljima jedino preostaje plaćanje smještaja po tržišnim cijenama, a mnogi od njih nemaju ni za prijevoz a kamoli za troškove smještaja. Caritas Zagrebačke nadbiskupije, vođen tom potrebom još od 1993. godine roditeljima iz najudaljenijih krajeva Hrvatske i Bosne i Hercegovine, koji na liječenje u Zagreb dolaze kao pratnja teško bolesnog dijeteta, a nemaju sredstava platiti smještaj da bi tijekom liječenja bili uz svoje dijete, pruža mogućnost besplatnog boravka i prehrane u kući u Vukomercu. Tijekom 2017. godine u kući je boravilo 139 roditelja teško bolesne djece te je ostvareno 1.684 noćenja. Osim besplatnog smještaja i prehrane u pomoć roditeljima, osobito nakon gubitka bitke s bolešću djeteta, uključeni su i zaposlenici obiteljskog savjetovališta i socijalne službe Caritasa.

Bolesnim osobama i članovima njihovih obitelji koji ih njeguju kod kuće Caritas pomaže i posudbom bolesničkih kreveta i ortopedskih pomagala. Tako je tijekom 2017. godine posudbom 74 bolesnička kreveta, 37 invalidskih kolica, 24 hodalice, 16 princeza, 5 pari štaka, te drugih ortopedskih pomagala i pelena za odrasle Caritas pomogao 203 obitelj koje kod kuće njeguju bolesnog člana obitelji.

Caritas zahvaljuje svima koji na bilo koji način kroz materijalnu i duhovnu pomoć pomažu bolesnim osobama te na taj način pružaju svjedočanstvo djelotvorne ljubavi. Neka svima nama poticaj za još ustrajnije služenje bolesnoj braći posluže riječi iz Poruke pape Franje za 26. svjetski dan bolesnika:

»Mariji, Majci nježnosti, povjeravamo sve bolesne u tijelu i u duhu, da ih ona podupre u nadi. Upućujemo joj također molitvu da nam pomogne da budemo otvorena srca prema našoj bolesnoj braći i sestrama. Crkva zna da treba posebnu milost da bi mogla biti na visini svoje evanđeoske zadaće skrbi za bolesne. Ujedinimo se stoga u usrdnoj prošnji Gospodinovoj Majci da svaki član Crkve s ljubavlju živi svoj poziv na služenje životu i zdravlju. Neka nas Djevica Marija prati svojim zagovorom na ovaj 26. Svjetski dan bolesnika, neka pomogne bolesnim osobama živjeti vlastito trpljenje u zajedništvu s Gospodinom Isusom i neka bude na pomoć onima koji se za njih skrbe. Svima, bolesnicima, zdravstvenim djelatnicima i volonterima, od srca udjeljujem apostolski blagoslov.«

 

Zvonko Erceg

PODIJELI