Kardinal Filoni slavi misu 18. studenoga u Luandi, prigodom 50. obljetnice Biskupske konferencije

Ivica Hadaš – Vatikan

Prefekt Kongregacije za evangelizaciju naroda, kardinal Fernando Filoni stigao je danas u posjet Angoli. Sutra će u biskupiji Luanda posjetiti svećenike, redovnike i redovnice. Dvanaestog i trinaestog studenoga posjetit će crkvenu pokrajinu Saurimo gdje će se susresti s predstavnicima građanskih vlasti, biskupima, misionarima, svećenicima, sjemeništarcima i redovnicama, te mladima i pokretima vjernika laika. Svečanu svetu misu slavit će 13. studenoga u katedrali toga grada – izvijestila je katolička tiskovna agencija FIDES.

Susret kardinala Filonija i predsjednika Republike Angole održat će se 14. studenoga u Luandi, zatim će se u bogoslovnom sjemeništu susresti s odgojiteljima te dijecezanskim i redovničkim bogoslovima. Slični susreti održat će se od 15. do 18. studenoga u drugim biskupijama i gradovima te zemlje. Kardinal će ponovo u Luandi 18. studenoga slaviti svetu misu prigodom 50. obljetnice Biskupske konferencije Angole i São Toméa, a 19. i 20. studenoga posjetit će São Tomé i Príncipe gdje će se također susresti s predstavnicima građanskih i crkvenih vlasti.

Biskupska konferencija Angole i São Toméa osnovana je 1967. godine, a tada joj je pripadao i Mozambik. Proglašenjem neovisnosti od Portugala 1975. godine i za Crkvu u Angoli i São Toméu otvorilo se novo poglavlje što je urodilo osnivanjem novih biskupija i organizacijom katoličkih zajednica. Angola trenutno ima 5 crkvenih pokrajina s 5 nadbiskupija i 14 sufraganskih biskupija, dok je São Tomé zasebna biskupija.

 

Izvor: https://www.vaticannews.va/

PODIJELI