Kardinal Bozanić uputio božićnu čestitku patrijarhu Irineju

67

PREMA JULIJANSKOM KALENDARU

Kardinal Bozanić čestitao Božić patrijarhu Irineju

pxl 200815 11398629-660x413

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić uputio je božićnu čestitku patrijarhu Srpske pravoslavne Crkve gospodinu Irineju:

‘Vaša Svetosti, primio sam Vašu čestitku, koju ste uputili meni i povjerenim mi katoličkim vjernicima, prigodom Božića i novogodišnjih blagdana, na kojoj Vam srdačno zahvaljujem. O Božiću nam je zasjalo svjetlo istinsko koje prosvjetljuje svakog čovjeka. Obasjani tim svjetlom, pozvani smo kao Kristovi vjernici svjedočiti Božju ljubav i milosrđe, jer Utjelovljena Riječ Božja utjelovljeno je Božje milosrđe. Zato kršćanstvo nije samo ideja, nego konkretnost u kojoj je prisutan Emanuel – Bog s nama. U njegovu je imenu sigurnost Božje blizine i istina da se milosrđe živi u susretu s ljudima. Neka nas Božje milosrđe uvede u istinu, koja liječi i oslobađa. Sretan Božić i blagoslovljenu novu 2016. godinu od srca želim Vama, Vašim episkopima, svećenstvu, monaštvu i svim vjernicima Srpske Pravoslavne Crkve. Povezan s Vama zajedništvom iste vjere, iskreno Vas u Kristu pozdravljam s izrazima osobitog poštovanja’, izvijestio je Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.

Podsjetimo, Srpska pravoslavna crkva slavi Božić po julijanskom kalendaru koji je uveo Gaj Julije Cezar 45. g. prije Krista. Ovaj je kalendar u 16. stoljeću većina katoličkih država zamijenila gregorijanskim kalendarom za koji je zaslužan papa Grgur XIII. Razlika od 13 dana je nastala radi pogrešnog računanja prijestupnih godina sastavljača julijanskog kalendara. S vremenom su gregorijanski kalendar prihvatili protestanti ali i neke pravoslavne crkave. Od onih koji još uvijek slave Božić prema julijanskom kalendaru su Antiohijska pravoslavna crkva, Crnogorska pravoslavna crkva, Gruzijska pravoslavna crkva, Jeruzalemski patrijarhat, Makedonska pravoslavna crkva, Ruska pravoslavna crkva, Srpska pravoslavna crkva i neki samostani na Svetoj gori u Grčkoj.

Izvor: Portal Dnevno.hr | autor: D.B. | foto: Marko Prpić/PIXSELL

 

PODIJELI