Jeste se i vi našli koji puta na meti onih koji misle da je život u vjeri lagan i bezbrižan? Ja jesam  i kad sam pokušala objasniti kako to u praksi izgleda, malo su se zamislili nad svojim tvrdnjama. Ponekad imam osjećaj kako oni misle da mi, vjernici, živimo u nekom zaštićenom, neprobojnom balonu, a ne promišljaju kako je to kad svoju vjeru po Kristovom nauku pokušaš živjeti u svakodnevnom životu.

Ovako sam im pokušala približiti svoju svakodnevicu….

ODJEĆA

Zamisli kako je samo teško pronaći adekvatnu odjeću! Današnje prodavaonice su uglavnom sve iste-odjeća za žene je ekstremno pripijena, dekoltirana, poluprozirna. Kad sam nedavno pokušala pronaći ljetne hlačice, nisam pronašla ništa odgovarajuće jer to što oni nude sliči više mom donjem rublju a ne nećemu u čemu bih hodala unutar svog doma, a kamoli prošetala ulicama! Ni fizički ni mentalno ne želim nuditi pohotnim pogledima ono što je Njegova i moja intima.

* Dobri Bože, hvala Ti što si mi darovao tu spoznaju da te i preko svoje pojave u društvu trebam slaviti!

RASPRAVE S BLIŽNJIMA

-koliko puta sam se našla u situaciji gdje su ljudi bili grubi i nekulturni, bilo poznati ili tek prolaznici. U svim tim trenucima trebam zadržati smirenost i umjerenost u riječima. A toliko puta mi je došlo da ih potegnem preko nosa, no to nikako ne priliči jednoj Kristovoj ovčici, zar ne? Ostati smirena, ustrajna, biti Njegovo ogledalo u svijetu nije nimalo lako kad ti netko poljulja unutarnji mir i rani dušu.

* Pomozi mi dobri Bože da uvijek i u svemu zadržim Tvoj Duh u sebi!

SIMPATIJE

-eh…eh, koja nezgodna tema! Bilo da smo sami, rastavljeni, zauzeti, dobro znamo da srce ponekad odluta kud ne treba. Ponekad osjetimo želju i potrebu za romantikom, nježnosti, dodirom. Za nekime s kim bi dijelili dobro i zlo. Netko nas privuče, a osjetimo i slutimo da to nije dobro za nas, da to nije Božji plan i ideja. A tako bi se rado i lako prepustili pa što bude-bude. Ponese pomalo i neki ljubavni film ili ljubavna glazba u maštanja koja nisu baš na naše Spasenje. I što onda? Kako se oduprijeti žudnji srca i tijela? Svatko tko je bio u sličnoj situaciji zna koliko duboko to može boljeti. I dugo!

* Oprosti mi Spasitelju što Te svojim slabostima ranjavam i vrijeđam. Radit ću i dalje na sebi, svom srcu i tijelu, da budem Tebi mila i prihvatljiva!

ODGOJ

-darovao nam je Gospodin te male piceke da ih vodimo kroz život Njegovim Putem. No ne nailazimo uvijek na njihova odobravanja za ono što ih učimo. Što kad bi oni radije na nogomet ili s prijateljicama u izlazak umjesto na Misu ili duhovnu obnovu? Što kad upadne pod utjecaj lošeg društva? Možda se i oblači neprimjereno, previše se šminka, sluša lošu glazbu, ne uči, ne pomaže, nije ljubazan i pristojan! Pričamo im i pričamo, a vidimo kako naše želje za njihovim dobrom ne dopiru do njih. Znamo dobro da se silom nikad ništa nije uspješno postiglo, i svim sredstvima pokušavamo pronaći način kako ih usmjeriti Gospodinu! Hoćemo li uspjeti? Radimo li ispravno ili upravo sada činimo trajne pogreške s našom dječicom? Rezultat ćemo vidjeti tek kroz godine koje su pred nama.

* Najlakše bi bilo pustiti ih pa nek im bude kako žele, a jednom će sami ispaštati radi svojih odluka! No, čini li tako Gospodin s nama? Ili brižno i strpljivo čeka da progledamo?!

GUBITCI

-toliko toga izgubimo kroz život: Radna mjesta. Materijalnu sigurnost. Naše drage ljubimce koji su nam možda bili najveća radost. Nevrijeme uništi sav rad i trud. Doživimo totalni neuspjeh iako smo uložili svu snagu, znanje i novac.

A što kad nas ostavi voljena osoba? Znamo mi da se sve događa s razlogom, ali zašto Gospodine? Ja sam željela tu ljubav i vjerovala u nju, i kako ću sad dalje?

Ili ono najteže – kad naše voljene ispraćamo u Vječnost. U trenu se cijeli svijet ruši, a ja ”moram” ostati vjerna i postojana.

Što reći suznim očima roditelja koji pokapaju svoje voljeno dijete?

Kako utješiti malenu dušu koja stoji nad roditeljskim grobom?

*Najlakše bi bilo Tebe okriviti za svu tugu i tragediju i svima reći kakav Si kad nam oduzimaš ono potrebno i toliko voljeno! No u dubini srca i duše znamo da si Ti sama Ljubav! I sve što činiš, činiš iz svoje milosti! Sve ono što ode od nas, ide na bolje, ljepše i plemenitije mjesto. Omogući nam dobri Bože da budemo uvijek i u svakom trenu svjesni toga i podari nam mudrost uvijek pronaći utjehu za sebe, i za bližnje.

PRIHVAĆANJE NEPRIHVATLJIVIH

-svatko, baš svatko od nas u svom okuženju ima ljude koji nam po nečemu ne odgovaraju. Ponašaju se suprotno našim navikama i očekivanjima. Nisu zahvalni. Nisu ugodni. Nisu nam podrška. Kako s njima kroz život? Nikako nije kršćanski ni ljudski odbaciti ih i udaljiti od sebe da bi mi živjeli u svojoj komociji. Kako prihvatiti i ljubiti sve one koji po našim mjerilima nisu ”u redu”?

* Najlakše bi bilo reći im ”što ih ide” i maknuti ih zauvijek iz svog života! No, čini li i Gospodin s nama grešnima i pogrešnima tako?

ODLASCI NA MISE

-taman se drago društvo okuplja ili počinje odličan film! A ja ”moram” u crkvu!

Ili vani kiša pljušti, snijeg…brrrr hladno! Ili je neopisiva sparina!  A ja ”moram” u crkvu!

Koliko smo puta nemirnog srca, umorni i u bolovima, gladni, neraspoloženi i prazni kleknuli pred Njega! Koliko god to teško priznali na glas nisu baš uvijek srce i tijelo spremni za odlaske u crkvu.

* Dobri Bože, u svoj svojoj milosti i dobroti, molimo Te da nam oprostiš takve osjećaje!

Nismo mi, drage dobre dušice, stvoreni da ugađamo sebi i ispunjavamo svoje ljudske potrebe!

Sve svoje ideje, želje, planove, sve što nas čini onime što mislimo jesmo treba ostaviti po strani i prepustiti se Gospodinu.

Ne postoji za to nikakva jednadžba niti uputa. I nije lako niti malo! Ali kad si posvijestimo da samo On zna što će i kako s nama, vjerujem da ćemo tad lakše kroz situacije koje nas zadese.

Pred nama su još mnoga odricanja sebe samih, mnoge žrtve i propasti svega što smo smatrali da zaslužujemo imati ili živjeti, ali ipak idemo dalje hrabro, putujući i učeći, i s iskrenom zahvalom u srcu dobrome Bogu što ne odustaje od nas onako lako kako bi mi to učinili već na prvoj prestrmoj stepenici!

Lidija Jagarić

 

 

PODIJELI