Bolna tema koja uvijek i baš uvijek izaziva grčeve i ružne rasprave.
Tema koja se uvijek i baš uvijek okomi na Crkvu i njene pastire i onda ih temeljito trančira.
Tema o kojoj ću kratko i ja sada napisati koju riječ iz osobnog iskustva.

Spominje se situacija što bi trebala majka učiniti ako je dijete u njoj začeto silovanjem.

Sad ću vam to usporediti sa životom koji sam osobno proživjela. Odrasla sam u obitelji s majkom, sestrom, i ocem alkoholičarom i nasilnikom. Učestalo su ga prijatelji donosili kući jer nije bio u stanju sam hodati, a kad bi alkoholiziran uspio sam doći kući onda smo mi platile batinama, psovkama i prečesto izbacivanjem iz stana, sve navedeno naravno usred noći. I tako dugih 23 godine. Realne pomoći i zaštite od institucija tada nije bilo, bile smo prepuštene jedna drugoj i da se međusobno štitimo koliko je moguće jer kad je zamahnuo onim debelim vojničkim remenom sve tri, onako stisnute u kutku, bile bi obuhvaćene udarcem, a narednih nekoliko tjedana debelim šarenim masnicama. No i to nam je bilo draže nego bolni šamari koji ostavljaju trag na licu jer tko više može pronaći toliko laži da te masnice objasni prijateljima, rodbini i susjedima?

Svih tih 23 godine naša majka noći i noći je spavala s njim u krevetu, što se sve ondje događalo nikada nisam saznala, ali sada kao odrasla žena mogu pretpostaviti. I nikako si nije lako to pojmiti.
Recite vi meni sada nakon ovog pročitanog – mislite li da smo sestra i ja začete  u nekoj prekrasnoj, romantičnoj noći punoj ljubavi i nježnosti?
Sigurno nismo.
I koja je onda razlika između uličnog nasilnika, i ovakvog oca koji u vlastitoj obitelji isto zlo čini?
I to zasigurno ne samo jednom.
Sad kad smo si posvijestili da ni u obiteljima ne nastaju sva dječica u idiličnoj bračnoj ljubavi, trebam li strepiti za svoj život jer mi koji nismo nastali u idealnim uvjetima nismo dostojni disati?
Netko će pomisliti da je bolje da nas nije rodila nego da smo doživljavale takvo nasilje.
A kakvo bi tek nasilje ona učinila nad nama i svojom dušom da je odlučila ubiti nas?
Po čemu bi onda ona bila drugačija od tog nasilnika?

Moja majka je bila hrabra žena s punom sviješću da nas je dobri Bog stvorio pod kojim god okolnostima začeti, i znam da nikada nije požalila što nas je rodila jer upravo nas dvije i sada naša dječica smo joj najveća radost i utjeha spram svega što je proživjela.

I još jednom želim reći – mama, hvala ti za život!

Lidija Jagarić

 

 

Podijelite s nama vaše svjedočanstvo

Poštovana braćo i sestre u Kristu, pratitelji portala PUT, ISTINA I ŽIVOT!
Jeste li vjernici, aktivni u svojim župama i molitvenim zajednicama? Koliko vas pohađa seminare i duhovne obnove ili hodočasti u razna rimokatolička svetišta? Na ovakvim mjestima ste sigurno dobili neizmjerne i velike milosti iz Božje ruke i sigurni smo da među vama ima onih koji su osjetili izravni Božji dodir pa možete svjedočiti o čudesnim ozdravljenjima, oslobođenjima od raznih duhovnih zarobljenosti i ovisnostima. Koliko vas je prošlo pješačka hodočašća ili vam je Gospodin pomogao u teškim životnim situacijama kada je sve izveo na dobro. Vjerujemo da ima puno raznih svjedočanstava gdje se Bog proslavio kroz vaš život. Bilo bi dobro da vaše svjedočanstvo ne zadržavate za sebe nego da ga podijelite javno s nama kako bi i druge osobe potaknuli na razmišljanje o Bogu. Upravo vaše svjedočanstvo može potaknuti druge da se obrate Bogu i da krenu Božjim putovima obraćenja srca. Vaše svjedočanstvo možete poslati na email adresu [email protected] i mi ćemo ga objaviti na našem portalu.
Napomena: “Bilo bi dobro da uz vaše svjedočanstvo pošaljete i autorsku fotografiju koja nije preuzeta s drugih web portala ili interneta da je objavimo uz vaše svjedočanstvo.“
Hvala vam i neka vaše svjedočanstvo bude poticaj onome tko ga bude pročitao da krene putem obraćenja jer taj Isusov put je PUT, ISTINA I ŽIVOT. Neka vas prati Božji blagoslov!

PODIJELITE S NAMA VAŠA ŽIVOTNA I DUHOVNA ISKUSTVA

Želite li podijeliti s nama vaše razmišljanje vezano za život,vaša razmišljanja i životna iskustva.Kako živite vjeru? Kako prakticirate duhovnost u svome životu kroz posao,obiteljske i međuljudske odnose?Možda trpite nepravdu na poslu ili kroz život.Kako se nosite s nepravdama?Kako vi zamišljate život u vjeri?Uglavnom pišite nam o vašim životnim iskustvima vjere i vaše tekstove nam šaljite na gmail [email protected] i vaše tekstove ćemo objaviti na portalu.Molimo vas da ako je moguće uz tekst pošaljete i vaše autorske fotografije koje ćemo objaviti uz vaš tekst.Hvala! Neka vas prati Božji blagoslov!

www.put-istina-zivot.com

PODIJELI