Što je to dobro, dobrota u drugima? Kako mi to gledamo, vidimo?

Činjenica je nažalost da najčešće u drugome gledamo i „vidimo“ nedostatak dobrote, sve ono negativno loše, mane, slabosti i to nas zatvara za mogućnost da u toj osobi vidimo ono dobro, lijepo, ono što je u očima nekog drugog čini vrhunskom, dragom , pozitivnom i zanimljivom osobom.

Što to u čovjeku stvara takve negativne reakcije koje u njemu razaraju ne  samo njegove intelektualne i duhovne sposobnosti, nego i tjelesne?

To su naše rane, naša izranjenost iz koje reagiramo na druge i njih ranjavamo. Bilo osuđivanjem, ogovaranjem, ljutnjom, ignoriranjem i sl. uvijek na onaj način na koji je netko dodirnuo naše najskrivenije i najdublje rane.

Temeljni uzrok svake patnje i bolesti jest zlo., Zlo je manjak dobra.dok je dobro, izvor i uzrok svakog ozdravljenja, slobode i mira. Stoga treba učiniti obrat, okrenuti se od zla prema dobru i tako ulazimo u zdravlje i sigurnost.

Dobro, Dobrota je Bitak, egzistencija, to je sam Stvoritelj. On je ta snaga koja oživljava, liječi, oslobađa.

To je temeljna terapija svakog ozdravljenja.

To je put kojim trebamo krenuti kako bismo u drugome mogli vidjeti i gledati dobro. No prije toga moramo mi sami biti zdravi kako bismo mogli drugome pomoći ,a to znači da trebamo :

-vjerovati, misliti, govoriti, živjeti i neprestano se odlučivati za dobro jer snagu daje zagledanost u dobro  koje je neuništivo i vječno ,a naše rane, patnje i boli su privremene.

Samo tvoje iskustvo pomože pomoći drugome, samo tvoja odluka da oprostiš kako bi  u drugome mogao vidjeti dobro, pomaže da u njega ulazi zdravlje kao što je ušlo u tebe. To je poput iskre koja preskoči od tebe na drugoga.

To nam pokazuje koliko smo potrebni jedni drugima.   Zato drugome  treba pomoći :

  • Da slobodno razvija/sve svoje talente
  • Otkrivati jedinstvenost drugoga kao što smo i sami
  • Neugodne doživljaje s drugima gledati kao nove spoznaje, novo iskustvo
  • Ne očekivati da drugi bude savršen jer ni ti to nisi
  • Podsjetiti se da drugi ima svoje dostojanstvo kao i ti i poštivati ga
  • Biti strpljiv sa sobom a onda i s drugima
  • Odnosi s drugima, pomažu mi da se  razvijam i rastem, ali ne smiju biti sredstvo postizanja sebičnih ciljeva.
  • Nikada nemoj dijeliti ljude na simpatične ili nesimpatične
  • Imati sućuti za drugoga
  • Poštivati slobodu drugoga kao što on poštuje našu slobodu

Da bismo to mogli, moramo najprije poštovati sebe same, prihvatiti se iz ruke  Onoga koji nas je stvorio. Shvatiti koliko smo ljubljeni i da je tako isto i drugi ljubljen kao i ti.

Tako je malo potrebno da budemo sretni, zadovoljni, da osmislimo svoj život,a to je da damo drugome prostora u svome životu. Smješak, vrijeme, uslugu, pomoć…jer nas to diže na duhovnu razinu i otvara put prema zdravlju , u slobodu.  Jer tajna sreće nije u imati nego u davati i biti.

prof.Branka Patafta

PODIJELI