Naputak iz Vaticana o kremiranju

77

pape franois parlement europen strasbourg 25 nov 2014 16

Novi dokument
Naputak iz Vatikana: Pepeo se ne smije čuvati kod kuće ili rasipati

Onima koji žele prosuti pepeo po prirodi uskratit će kršćanski sprovod

Crkva dopušta kremiranje, ali prednost daje ukopu tijela. Također, ne dopušta čuvanje pepela pokojnika kod kuće, a onima koji žele prosuti pepeo po prirodi uskratit će kršćanski sprovod, objavila je Sveta Stolica u naputku Kongregacije za nauk vjere „Ad resurgendum cum Christo“ (Da bi se suuskrslo s Kristom) o pokapanju tijela preminulih i čuvanju pepela u slučaju spaljivanja, prenosi Večernji list.

Kao razlog objavljivanja naputka navodi se činjenica da se praksa kremiranja uvelike proširila u brojnim zemljama, ali su se istodobno počele širiti nove ideje koje se kose s vjerom Crkve, javlja Izvještajna katolička agencija IKA.

Crkva, naime, „snažno preporučuje“ da se tijela preminulih pokapa na groblju ili na drugome svetom mjestu i ne dopušta stavove i obrede koji „uključuju pogrešna poimanja smrti, gdje se smrt shvaća bilo kao konačno uništenje osobe, bilo kao trenutak njezina stapanja s Majkom prirodom ili sa svemirom, bilo kao etapu u procesu reinkarnacije, bilo kao izbavljenje iz‘tamnice’ tijela“, upozorava se u dokumentu, objašnjavajući kako pokop na grobljima ili na drugim svetim mjestima na prikladan način odgovara pobožnosti i poštovanju koje se duguje tijelima pokojnih vjernika, koji su po krštenju postali hram Duha Svetoga. K tome „pokapanje tijela potiče članove obitelji i cijelu kršćansku zajednicu na spomen i molitvu za pokojnike, kao i na čašćenje mučenikâ i svetaca“.

Međutim, kako postoje mjesta gdje se „iz higijenskih, ekonomskih ili društvenih razloga pribjegava spaljivanju tijelâ“, dokument kaže da „Crkva ne vidi doktrinarne razloge zbog kojih bi tu praksu zabranjivala budući da kremiranje pokojnikova tijela nema veze s njegovom dušom i ne priječi božansku svemoć da uskrsne tijelo te, stoga, ne predstavlja objektivno nijekanje kršćanskoga učenja o besmrtnosti duše i uskrsnuću tijelâ“.

Dokument izričito navodi da se pepeo pokojnika mora čuvati na svetom mjestu, tj. groblju. S time da „samo u teškim i izvanrednim okolnostima, vezanim uz kulturalne uvjete mjesnoga karaktera, ordinarij, u dogovoru s biskupskom konferencijom ili sinodom biskupâ istočnih Crkava, može dati dopuštenje za čuvanje pepela u vlastitome domu“, koji „ne smije biti razdijeljen na više obitelji i potrebno je uvijek zajamčiti poštovanje i prikladne uvjete čuvanja“.

Izvor: Portal dnevno.hr | Autor: I.G. | 26. Listopad 2016.

PODIJELI