17. srpnja 1927. – utakmica Građanski- HAŠK bio je prvi radio prijenos nogometne utakmice u Hrvatskoj!

Piše: Petar Horvatić

Prvi radio prijenos nogometne utakmice u Hrvatskoj i tadašnjoj Kraljevini SHS (Jugoslaviji) obavio je Radio Zagreb u Zagrebu 17. srpnja 1927. godine sa igrališta Građanskog na inicijativu Zagrebačkog nogometnog podsaveza.

Prenošena je završna utakmica za Balokovićev pokal između Građanskog i HAŠK-a 4:2 (2:1).

Nekoliko uvodnih riječi prijenosa dao je Vilim Brkić, tehnički tajnik Zagrebačkog nogometnog podsaveza i nogometni sudac. Prijenos utakmice obavio je Marijan Polić, tadašnji student prve godine Pravnog fakulteta.

Prijenos je obavljen iz otvorene lože, što je dalo akustičnu podlogu i neposrednost. Na tribini je bio instaliran jedan mikrofon na staklu, osjetljiv na vjetar, a na igralištu telefon. Za prijenos su brinula dva tehničara.

Stadion i igralište Građanskog u Zagrebu, kultno mjesto tadašnjeg Zagreba od kuda je obavljen prvi radio prijenos nogometne utakmice, bilo je smješteno između Koturaške ceste na sjeveru uz prugu u blizini Savske ulice, Koranske ulice na zapadu, Kupske ulice na istoku te Varaždinske ceste na jugu (današnja Ulica grada Vukovara). Igralište je svečano otvorio Stjepan Radić 19. listopada 1924. godine.

Ekipa Građanskog, najjače nogometne momčadi Jugoslavije, na svom igralištu u Koturaškoj ulici:

File:Gradanski 1923.jpg

Izvor: commons.wikimedia.org

Nakon Drugog svjetskog rata igralište komunisti su nasilno promijenili ime stadiona u Pobjeda. Igralište je zatvoreno 1948. godine, a srušeno 1950. Godine, a ponajviše iz razloga što je trebao biti uništen svaki spone na slavni Građanski, koji je imao stigmu „ustaškog“ kluba.

Izvor: narod.hr

 

 

 

PODIJELI