Španjolsko prijestolje naslijedila beba u utrobi? (1885.)

Dana 25. studenog 1885. dogodio se neobičan slučaj u kojem je španjolsko prijestolje naslijedila beba u utrobi. Naime, španjolski kralj Alfons XII. tog je dana od bolesti umro u dobi od samo 27 godina, a njegova je supruga Marija Kristina u tom trenutku bila trudna. Dijete se rodilo tek 17. svibnja sljedeće godine, što znači da je u trenutku očeve smrti beba u utrobi bila stara tek oko tri mjeseca. Ispostavilo se da je riječ o dječaku, koji je kasnije dobio ime Alfons XIII.

Majka Alfonsa XIII., spomeuta kraljica Marija Kristina, vladala je kao namjesnica (regentkinja) u ime svog sina sve dok on nije navršio 16 godina. Budući da se za vrijeme njene spomenute trudnoće još nije znalo hoće li se roditi dječak ili djevojčica, prijestolje je do poroda nominalno bilo prazno. Naime, Marija Kristina i preminuli kralj imali su već otprije dvije kćeri pa bi u slučaju rođenja djevojčice španjolsko prijestolje pripalo najstarijoj kćeri, koja se zvala Mercedes i koja je imala titulu princeze od Asturije.

Misteriozno nestao diplomat Benjamin Bathurst (1809.)

Britanski diplomat Benjamin Bathurst misteriozno je nestao za vrijeme svog boravka u Pruskoj 25. studenog 1809. godine. Posljednji je put viđen u pruskom gradiću Perlebergu, stotinjak kilometara sjeverozapadno od Berlina. Bathurst je u vrijeme svog nestanka imao samo 25 godina (rođen je u Londonu 1784. godine).

Benjamin Bathurst bio je rođak lorda Bathursta, britanskog ministra vanjskih poslova, i sin anglikanskog biskupa Henryja Bathursta. Lord Bathurst poslao ga je na diplomatsku misiju u Beč u vrijeme Napoleonskih ratova. Međutim, Napoleon je ubrzo pobijedio udružene snage Austrije i Ujedinjene Kraljevine pa je Bathurst pozvan natrag u domovinu. Iz Beča se uputio prema Hamburgu, luci iz koje je mogao zaploviti prema Engleskoj.

Kod spomenutog mjesta Perleberga u Pruskoj Bathurst je s pratiocem Nijemcem Krauseom posjetio jednu gostionicu radi odmora od puta. Krause je te večeri primijetio da je Bathurst nestao. Vijest je dojavljena njegovoj obitelji u Engleskoj pa se Bathurstova supruga uputila u Njemačku u potragu za njim. Nakon detaljne pretrage Preleburga i okolice pronađeni su Bathurstovi kaput i hlače.

O tom je nestanku napisano i jedno znanstveno-fantastično djelo He Walked Around the Horses autoraH. Beama Pipera. Do danas je ostalo nerazjašnjeno što se zapravo dogodilo s Benjaminom Bathurstom, no najvjerojatnije je nasilno ubijen kod spomenute gostionice.

Abdicirao posljednji vladar u Njemačkoj (1918.)

Dana 25. studenog 1918. abdicirao je posljednji vladar u Njemačkoj, knez Günther Victor von Schwarzburg. Vladao je prethodno dvjema kneževinama u sastavu Njemačkog Carstva: Kneževinom Schwarzburg-Rudolstadt i Kneževinom Schwarzburg-Sondershausen.

Obje su se te kneževine, svojevrsne autonomne državice, nalazile na području njemačke povijesne pokrajine Tiringije. Površina Kneževine Schwarzburg-Rudolstadt iznosila je 940 četvornih kilometara, a Kneževine Schwarzburg-Sondershausen 862 četvorna kilometra, tako da je knez Günther Victor ukupno vladao nad 1802 četvorna kilometra. Knez Günther Victor unatoč tom razmjerno malom državnom teritoriju nominalno je bio ravnopravan ostalim europskim i svjetskim vladarima država.

Knez je potjecao iz dinastije Schwarzburg, koja je ime nosila po dvorcu Schwarzburg, smještenom u brdovitom dijelu Tiringije, samo oko 12 kilometara od grada Rudolstadta. Osim tog dvorca posjedovao je knez Günther Victor još i dvorce Heidecksburg, Sondershausen, Frankenhausen te mnoge druge. Države u neposrednom susjedstvu kneza bile su Vojvodstvo Sachsen-Coburg-Gotha (povezano s britanskom kraljevskom krunom) i Veliko Vojvodstvo Sachsen-Weimar-Eisenach (u kojem je znameniti Goethe svojedobno bio važan savjetnik). Knez Günther Victor mogao je, dakle, iz svojih dvorskih rezidencija lako doći do važnih njemačkih kulturnih središta poput Weimara.

Nakon propasti Njemačkog Carstva u Prvom svjetskom ratu bio je prisiljen abdicirati poput ostalih njemačkih monarha. Ipak, učinio je to posljednji, a preminuo je u svom nekadašnjem gradu Sondershausenu 1925. godine, u 73. godini.

Rođen slavni izumitelj Karl Benz (1844.)

Dana 25. studenog 1844. u Njemačkoj rođen je izumitelj automobila Karl Benz. San mu je bio napravitikočiju bez konja, a hobi su mu bili bicikli. Godine 1885. napravio je prvi automobil u povijesti, stavivši benzinski motor na trokolicu koja je imala kotače slične onima na biciklu (nije upotrijebio drvene kotače kakvi su bili na kočijama). Motor na prvom automobilu imao je samo jedan cilindar sa 958 kubika i 0,8 konjskih snaga. Mogao je postići brzinu od 16 kilometara na sat.

Tri godine kasnije njegova je supruga Bertha Benz obavila prvu vožnju automobilom na veliku udaljenost, kad je suprugovim automobilom, bez njegovog znanja, otputovala svojoj majci. Prevalila je put od 106 kilometara od Mannheima do Pforzheima u Schwarzwaldu.

Danas se redovito organizira reli oldtajmera u spomen na njeno putovanje, a ruta tog putovanja proglašena je spomenikom industrijske baštine. Berthina je namjera pri putovanju bila upoznati svijet s praktičnosti suprugovog izuma (marketing). Godine 1926. Benzova se kompanija spojila s Daimlerom i formiran je Daimler-Benz, koji je svoje automobile prodavao pod imenom Mercedes-Benz.

Izvor: Povijest.hr
PODIJELI