Pripadnici 108. brigade Zbora narodne garde učinili su pravi pothvat zaustavivši 21. kolovoza 1991. vlak koji je prevozio oružje JNA. Bio je to jedan od brojnih transporta JNA iz Slovenije koji su povlačenje iz te republike iskoristili da oruđe i oružje direktno dopremaju pobunjenim hrvatskim Srbima.VIDEO-OVDJEBranitelji iz Slavonskog Broda rastavili su zaustavljeni vlak, pritom zaplijenivši oko 50 brdskih topova, osamdesetak minobacača većih kalibara, više desetaka protuzrakoplovnih topova, streljivo te stotinjak protuoklopnih sredstava. Tim smjelim pothvatom i kasnijom predajom vojarni u Slavonskom Brodu osigurano je oružje za domicilnu brigadu, ali i obranu Slavonije.

Pripadnici 108 brigade

108. brigada ustrojena je još 28. lipnja u okolici Slavonskog Broda, a prvi zapovjednik bio je Pero Katalinić. Zanimljivo, zbog velikog odaziva ustrojene su odmah četiri bojne, a odaziv na mobilizaciju gotovo 2000 dragovoljaca bio je viši od 80%.

Prvo borbeno djelovanje brigada je imala na području Okučana nakon što su pobunjeni Srbi napali to područje, proglasivši 12. kolovoza autonomiju. Brodska brigada uz velike žrtve ratovala je na novogradiškoj bojišnici i zatim na bosansko-posavskom bojištu.VIDEO-OVDJE

108 pričuvna brigada

Nakon pada Bosanskog Broda u studenom 1992. uslijedila je demobilizacija većeg dijela brigade, a postrojbi ostaje obveza nadzora državne granice snagom jedne bojne.

Velik dio boraca nastavio je ratovati u jednoj od gardijskih brigada, a od pripadnika 108. brigade ustrojene su i neke nove pričuvne brigade, još od rujna 1991., 121. i 123., kasnije 139. i 157. brigada Hrvatske vojske, piše HRT-VIDEO-OVDJE

Za slobodu Hrvatske život je položio 161 pripadnik brigade, dok je ranjeno oko 750 branitelja od njih oko 5000 koji su služili 108.-u, jednu od najboljih pričuvnih brigada Hrvatske vojske.VIDEO-OVDJE

A.G.

Izvor:http://www.braniteljski-portal.hr/


 

21. kolovoza 1991. Kali (Ugljan) – osnovana zadarska ratna mornarica s tri remorkera i ribarska broda!

Piše: Petar Horvatić

Teški dani krvavog rata od srpnja do rujna 1991. i prvih osvajanja vojarni JNA, značio je i kronični nedostatak oružja i streljiva.  Hrvatski vojnici i policajci, te branitelji u civilnoj odjeći, su se snalazili na razne načine često čak ručno izrađujući bombe, puške i drugo oružje.Tako je na današnji dan, prije službenog osnivanja HRM, 112. brigada iz Zadra osnovala svoju flotilu sa tri remorkera i ribarska borda!Nakon osnivanja Zbora narodne garde kao prvih vojnih snaga RH krajem svibnja 1991. i izbijanja otvorenog rata između hrvatskih i jugoslavenskih postrojbi na kopnu i u zraku, Hrvatska je odlučila preuzeti kontrolu nad morem i priobaljem.Tako bi se dobilo na dubini djelovanja i manevarskom prostoru, budući da je pod hrvatskim nadzorom u okolici Zadra, Biograda i Dubrovnika ostao tek uzak pojas primorja, a manji dio obale je bio i okupiran (masleničko ždrilo kod Zadra te Ston, Zaton, Slano i Konavle na jugu). U Novigradu u okolici Zadra ad hoc su formirane pomorske snage od nekolicine ribarica i trajekata za prijevoz i izvlačenje pripadnika 4 gardijske brigade koja se nalazila u okruženju umjestu Hruševo. Prvi transport obavljen je u noći 29./30. srpnja.Zadarska 112. brigada HV-a je 21. kolovoza 1991. za svoje potrebe ustrojila flotilu od 3 remorkera i ribarska broda u Kali na otoku Ugljanu. Odlukom predsjednika Tuđmana o imenovanju zapovjednika HRM 12. rujna 1991. službeno je započelo ustrojavanje hrvatske ratne mornarice. Zapovjednikom netom osnovane Hrvatske ratne mornarice postao je umirovljeni admiral JRM i jedan od osnivača partizanske mornarice u Drugom svjetskom ratu Sveto Letica.

 

Izvor: narod.hr

 


 

Bitka Američkog rata za nezavisnost održana u Indiji (1778.)

Francuska i Velika Britanija u to su doba raspolagale kolonijalnim imperijima diljem svijeta pa se Američki rat za nezavisnost, ulaskom Francuske u borbu protiv Britanaca, pretvorio u svojevrsni svjetski rat. 

Dana 21. kolovoza 1778. godine Britanci su započeli opsadu francuskog kolonijalnog grada Pondicherryja u Indiji. Neobično je da se ta borba u Indiji odvijala zbog Američkog rata za nezavisnost. Naime, Francuska je te iste godine ušla u rat na strani novoproglašenih Sjedinjenih Američkih Država, a protiv Velike Britanije. Budući da su i Francuska i Velika Britanija u to doba raspolagale kolonijalnim imperijima diljem svijeta, Američki rat za nezavisnost pretvorio se u svojevrsni svjetski rat.

Francuske kolonije u Indiji u to su doba obuhvaćale niz gradova uz obalu, a Pondicherry je bio njihovo upravno središte. U Pondicherryju je stolovao generalni guverner Francuske Indije (ta titula na francuskom jeziku glasila je Gouverneur Général de l’Inde française). Tu čast obnašao je u doba britanskog napada Guillaume Léonard de Bellecombe.

Ostali francuski kolonijalni gradovi u Indiji predali su se Britancima bez borbe, no Pondichery se, kao glavni grad, odupro vojnom silom. Generalni guverner de Bellecombe potrudio se uoči očekivanog napada ojačati gradska utvrđenja. Raspolagao je sa samo 700 vojnika i nekoliko stotina indijskih sepoja.

Britanski general Sir Hector Munro napao je Francuze s višestruko jačom silom. Ipak, Francuzi su duže od 8 tjedana odolijevali osvajanju. Na kraju se generalni guverner de Bellecombe ipak morao predati, te je čitava Francuska Indija pala pod britansku vlast.

Europska dinastija s najvećim brojem plemićkih titula (1670.)

James FitzJames držao je najviše aristokratske titule u čak tri države – Engleskoj, Francuskoj i Španjolskoj. 

James FitzJames, čiji su potomci uspjeli nagomilati nevjerojatno mnogo europskih plemićkih titula, rođen je 21. kolovoza 1670. godine. Bio je nezakonit sin britanskog kralja Jamesa II. Stuarta (koji je svrgnut s prijestolja između ostalog zbog svoje katoličke vjere). Kad je njegov otac kralj morao napustiti Englesku, otišao je i mladi James FitzJames u egzil. Katolički vladari ostatka Europe smatrali su kralja Jamesa II. i dalje zakonitim vladarem Engleske i Škotske, a da mu nadoknade izgubljenu stvarnu vlast, obdarili su njegovu obitelj brojnim titulama.

Kao što je spomenuto, James FitzJames bio je nezakonitog podrijetla. Naime, majka mu je bila kraljeva ljubavnica Arabella Churchill – sestra moćnog prvog vojvode od Marlborougha (jednog od najpoznatijih vojskovođa u britanskoj povijesti). Po majčinoj liniji djed Jamesa FitzJamesa bio je sir Winston Churchill (predak poznatog premijera iz 20. stoljeća).

James FitzJames specifičan je po tome što je držao najviše aristokratske titule u čak tri države – Engleskoj, Francuskoj i Španjolskoj. Naime, već ga je njegov otac kralj, dok je još vladao u Engleskoj, proglasio vojvodom od Berwicka (eng. Duke of Berwick). Zatim, nakon što su mu otac kralj i njegova katolička obitelj prognani iz Engleske, James FitzJames dobio je u Francuskoj od kralja Luja XIV. titulu vojvode of Fitz-Jamesa (franc.Duc de Fitz-James), a proglašen je i maršalom Francuske (franc. Maréchal de France).

U Španjolskoj dobio je James FitzJames čak dvije vojvodske titule – od Berwicka, te od Lirije i Jérice (španj. Duque de Berwick, Duque de Liria y Jérica). Kasnije su njegovi potomci ženidbama nagomilali još čitav niz vojvodskih titula u Španjolskoj (čak 7). Stoga je njegova današnja nasljednica – Cayetana Fitz-James Stuart, 18. vojvotkinja od Albe – naslijedila ukupno čak 9 vojvodskih titula, 19 titula markize, 21 grofovsku titulu, jednu titulu vikontese i jednu titulu barunice (dio tih titula već je ustupila svojim nasljednicima). Po Guinnessovoj knjizi rekorda ona je danas osoba s najviše plemićkih titula na svijetu.

Izvor: Povijest.hr

PODIJELI