Nicola Amati – slavni graditelj violina (1596.)

Dinastija Amati dala je pet velikih graditelja instrumenata u četiri generacije, koji su stvarali više od 200 godina. Najpoznatiji predstavnik obitelji bio je Nicola Amati, rođen 3. rujna 1596. godine u Cremoni, u Italiji, te se smatra jednim od najgenijalnijih graditelja violina na svijetu. Njegovi prvi potpisani radovi potječu iz 1640. Bio je velik majstor već za života i imao je brojne učenike. Njegov učenik bio je Andrea Guarneri, također veliki graditelj violina, kao i Stradivari.

Ono po čemu se Amati istaknuo je njegov “veliki” model violine. Godine 1555. izgradio je najstariju dokumentiranu violinu sa četiri žice nalik modernoj. Dotad su se radile violine s tri žice. Uglovi na njegovim violinama bili su istaknutiji, bočne stranice su stajale koso u odnosu na ostale te je otkrio posebnost u ispupčenosti gornje plohe. Na sredini gornje plohe nalazi se još jedno malo izbočenje i udubljenje. Tome se pripisuje posebna boja tona Amatijeve violine. Osim toga, pravio je veći okvir nego njegov otac. Jedino što je preuzeo od oca je elegantna forma glave violine te mjesto f-otvorenja. Upotrebljavao je samo najkvalitetnije drvo i lak. Konstruirao je viole, violončela i kontrabase.

Niccolo Amati oženio se 1645. za Lukreziu Pagliari i imao devetero djece, od kojih je Girolamo II. naslijedio oca. Njegova su djela gotovo nepoznata, nije postao slavan i posljednji graditelj violina obitelji Amati.

Piše: Marsela Alić

Prvi moderni papa koji je odbio krunidbu (1978.)

Dana 3. rujna 1978. godine ustoličen je papa Ivan Pavao I., prvi koji je odbio papinsku krunidbu. Naime, krunjenje novoizabranog pape trostrukom papinskom krunom (tijarom) bilo je običaj kroz 820 godina (1143-1963) u Katoličkoj Crkvi. Ivan Pavao I. dokinuo je tu tradiciju i ustoličenje je obavljeno misom i obredom. Već je njegov neposredni prethodnik Pavao VI. prestao koristiti krunu i najavio da će biti prodana, a novac dobiven od prodaje da će biti dan u dobrotvorne svrhe.

Ivan Pavao I. po mnogo čemu je poseban papa u povijesti. Vladao je samo 33 dana, od 26. kolovoza do 28. rujna 1978., po čemu je jedan od papa s najkraćim mandatom ikada. Bio je i prvi papa koji je imao dva imena. Uzeo ih je po svojim prethodnicima, sv. Ivanu XXIII. i časnom sluzi Božjem Pavlu VI., papama koji su započeli i završili Drugi vatikanski koncil. Osim toga, Ivan Pavao I. bio je i prvi papa u povijesti za kojeg se zna da je koristio oznaku prvi uz ime. Svi prijašnji pape ili su imali samo ime (sv. Petar, sv. Siksto ) ili su bili drugi, treći itd. Blaženi papa Ivan Pavao II. uzeo je svoje ime upravo u čast svog prerano preminulog prethodnika.

Ivan Pavao I. rođen je pod imenom Albino Luciani, a prije nego je postao papa imao je visok položaj patrijarha Venecije. Bio je popularan među vjernicima zbog svoje poniznosti i nasmijanosti, pa su ga čak nazvali Nasmijani papa. Bio je prvi moderni papa koji je koristio izraz ja u obraćanju vjernicima, umjesto majestetičnog mi, i prvi koji je odbio korištenje tradicionalne papinske nosiljke nazvane sedia gestatoria. Papinski moto bio mu je Humilitas (hrv. poniznost).

Papa Ivan Pavao I. preminuo je u 66. godini 28. rujna. Niti tri tjedna nakon njegove smrti za novog je papu izabran Karol Józef Wojtyła, kao Ivan Pavao II.

Bitka kod Nauloha (36. pr. Kr.)

U završnoj fazi rimskog građanskog rata odvila se Bitka kod Nauloha 3. rujna 36. pr. Kr. Riječ je o pomorskoj bitki sjeverno od Sicilije između Cezarovog nećaka Oktavijana i Seksta Pompeja. Seksto Pompej bio je posljednji značajni protivnik Drugog trijumvirata, kojeg su tvorili Oktavijan, Marko Antonije i Marko Emilije Lepid nakon ubojstva Gaja Julija Cezara. Pompej je kontrolirao Siciliju i naredio svojoj floti blokadu dovoza žitarica sa Sicilije u Rim. U ljeto 39. pr. Kr. sklopljen je Ugovor iz Misenuma između trijumvira i Pompeja te je postignut dogovor oko upravljanja Sicilijom i drugim otocima.

To nije dugo trajalo jer je Pompej prekršio Ugovor. Oktavijanov vojskovođa Agripa napao je Pompeja kod Sicilije i pobijedio ga najprije kod mjesta Mile te naposljetku kod mjesta Nauloha. Ova je pobjeda povećala Oktavijanovu političku moć u trijumviratu, što mu je omogućilo da izbacio Lepida iz trijumvirata.

Piše: Marsela Alić

PODIJELI