Čežnja – shvaćanje

131

 

Pročitao sam i priču o 27-njem obraćeniku. Lijepo svjedočanstvo! Svi mi imamo neko svjedočanstvo u životu. Bilo da nas je neki događaj ili doživljaj vratio na razmišljanje i shvaćanje svojih grešaka ili propusta. Tako se dogodilo i s ovim dečkom. On shvaća da je nesretan, nešto ga prevarilo, sve je probao – dalo mu lažnu sliku života, a nije sretan i nema mira u srcu. Što je učinio? Ništa značajno. Počeo je slušati! Jednostavno, čuje one stvari koje je stavio kao nebitne. Jer je zamislio da bez tih stvari ima mir.

Imaš mir – naravno! Ali, kakav mir? „Samo je u Bogu mir dušo moja“, zapisano je u Svetom Pismu. Vidiš, sve nam je pri ruci! Nije palo s neba, već je tu među nama. I opet se Bog smilovao i počeo prvi djelovati. On sluša nagon, ali onaj drugi s kojim je zamislio da nema mira a to je  Božji nagon – osluškuje, ćuti mir!  

Kako? Na koji način? Što čini? Pa krenuo je! Ne, fizički, već u srcu – čežnjom! Poslušao je mamu, otišao na duhovnu obnovu – u ovom slučaju. Povjerovao je da ima nešto, što čovjeku daje mir. A to je Bog! Mogao je i ne povjerovati, ne htjeti poslušati glas Duha Svetoga i vratiti se prijašnjem životu. Ali nije. Dogodilo se njegovo shvaćanje, gdje je pogriješio.

To je prvi korak k obraćenju, a dalje ide suradnja s Bogom – Duhom Svetim. Ta se suradnja u njegovom slučaju očituje, kroz poziv u svećeništvo. Tada ga Duh Sveti uvodi u svu istinu ako surađuje. Ali to ne mora biti mjerilo da čovjek, mora otići na duhovnu obnovu, da mu se nešto posebno dogodi te postane novi čovjek. Duh Sveti puše kamo i gdje hoće. Granica nema, ne pozna rasu, naciju, boju kože niti vjeru.

Svi smo pozvani na spasenje i suradnju s Duhom Svetim, ako hoćemo! Ako hoćemo – moramo surađivati s Isusom. Biti novi ljudi, biti dobar čovjek, ljubiti, ne mrziti, jednostavno biti čovjekoljubac. Jer ta istina koju nam Duh Sveti daje da ju spoznamo ne daje nam za pravo da se vratimo natrag u kaljužu ili da se vrati ranijem načinu života. To bi bila, već uvreda protiv Duha Svetoga. Tako i Duh Sveti ima svoje zakonitosti, ako prihvatimo suradnju s njime.

Marko Musić, Tomislavgrad, veljača 2011.

PODIJELI