CARITAS ZAGREBAČKE NADBISKUPIJE

petak 21. rujna 2017. godine

PREKO FEAD-a VIŠE OD 6 MILIJUNA KUNA POMOĆI NAJPOTREBNIJIMA

 

Podjela materijalne pomoći u sklopu projekta »Caritas-paketi pomoći za najugroženije«, financirana sredstvima Europske unije iz Fonda europske pomoći za najpotrebitije (FEAD), započela je u veljači 2017. godine, a završava 30. rujna ove godine. U tom razdoblju 5.500 osoba primit će pomoć u hrani, higijenskim proizvodima, školskoj i sportskoj opremi vrijednoj više od 6 milijuna kuna.

 

Projekt »Caritas-paketi pomoći za najugroženije« provodi se u suradnji s centrima za socijalnu skrb i župnim caritasima na području Karlovačke, Zagrebačke i Krapinsko-zagorske županije. Podjelu paketa pomoći obavljaju volonteri župnih caritasa, dok se starim, bolesnim i nemoćnim osobama paketi dostavljaju na kućnu adresu dostavnim kombi-vozilom kupljenim sredstvima u sklopu projekta.

 

Osim pomoći u hrani, korisnici dobivaju i pomoć u higijenskim proizvodima, a 500 djece dobilo je i pomoć u školskom priboru i opremi. U razdoblju od 17. do 25. srpnja centrima za socijalnu skrb u Zagrebačkoj, Krapinsko-zagorskoj i Karlovačkoj županiji isporučeno je 500 školskih torbi sa školskim priborom (pernica, vodene bojice, flomasteri, vrećica za tjelesni, bilježnice, likovna mapa) i sportska oprema (tenisice i dres).

 

Na području ovih triju županija ukupno će se podijeliti 17 400 paketa hrane i 8000 paketa higijenskih potrepština i time je obuhvaćeno više od 5500 osoba u potrebi.

 

»Zahvaljujemo na paketima koje smo primili od Caritasa Zagrebačke nadbiskupije. Mi smo višečlana obitelj. Gospodin nam je darovao devetero predivne djece, stoga su i naše potrebe veće. Pomoć koja je stigla smanjila nam je troškove u nabavi najosnovnijih stvari. Zadovoljni smo sa sadržajem i količinom i sve nam je bilo dobro došlo. Podržavamo takve akcije i molimo Gospodina da ih bude više«, izjavila je gospođa Valec iz Zaboka.

Zahvalnost svima koji su uložili veliki trud i svoju energiju te iznijeli ovaj projekt uputila je voditeljica projekta Elza Parlov: »Na završetku ovoga opsežnog projekta, želim zahvaliti svim suradnicima, župnicima, voditeljima i volonterima župnog caritasa i kolegicama u centrima za socijalnu skrb. Tijekom ovih devet mjeseci zajedničkim smo naporima pokušali doći do korisnika kojima je ova pomoć bila nužna. Više od ove materijalne pomoći bilo je neprocjenjivo iskustvo susretati se sa starijim i nemoćnim osobama po selima i zaseocima triju županija te svjedočiti njihovoj zahvalnosti za pruženu pomoć.«

 

Uz pružanje pomoći obiteljima s područja gore nevedenih triju županija Gradsko društvo Crvenog križa Grada Zagreba je, u partnerstvu s Caritasom, na isti način (paketima hrane i higijenskih proizvoda) pomagalo i obitelji s područja Grada Zagreba. Od ožujka do kraja kolovoza podijeljeno je ukupno 25 800 paketa hrane i 10 800 paketa higijenskih potrepština, a 300 djece je dobilo pomoć u školskom priboru i sportskoj opremi. Ovom pomoći u Zagrebu je obuhvaćeno više od 4000 nositelja prava.

 

 

Caritas Zagrebačke nadbiskupije

PODIJELI