Brojna djeca iz naroda Rohingya žrtve nasilja i trgovine ljudima

77

Nasilnici skriveni u šumi, trgovci ljudima koji kruže noću, divlje životinje – neki su od strahova od kojih trpe djeca muslimanskoga naroda Rohingya, koja su pobjegla od sukobâ u Mjanmaru i stigla u Bangladeš – istaknuto je u izvještaju koji su jučer objavile humanitarne organizacije Save the Children, World Vision i Plan International, povodom šest mjeseci od početka krize. U tom je vremenu iz mjanmarske države Rakhine pobjeglo najmanje 688.000 ljudi, od kojih više od 50% čine djeca, te se sklonili u slabim plastičnim šatorima u prenapučenim kampovima Cox’s Bazara u Bangladešu.

Brojna djeca u Mjanmaru svjedoci brutalnoga nasilja

U jednoj od do sada najiscrpnije načinjenih analiza o životu izbjeglica u kampovima u spomenutom gradu, naslovljenoj „Prekinuto djetinjstvo“, međunarodna organizacija Save the Children, koja se od 1919. godine bori kako bi spasila dječje živote i zajamčila im budućnost, upozorava na brojne strahove i svakodnevne izazove s kojima se suočavaju maloljetnici. Mnogi od njih kažu da su u Mjanmaru bili svjedoci brutalnoga nasilja, ubojstava članova njihovih obitelji ili pak uništavanja njihovih domova sravnjenih sa zemljom.

Zlostavljanje i krađe u kampovima

Prikupljanje drva za ogrjev, uvjeti života u šatoru, te nemoguć pristup obrazovanju – tri su najveća razloga za zabrinutost koji proizlaze iz izvještaja. Među problemima ističu se problemi djevojaka koje se boje zlostavljanja u kampu, dok su mladići zabrinuti za sigurnost svojih šatora napravljenih od bambusa i plastike. Ne možemo ni na koji način zatvoriti šator, tako da se lako iz njih kradu naše stvari – rekao je jedan mladić. Djeca se pak boje ići skupljati drvo za ogrjev, jer su, navodno, u šumi skrivene osobe koje su spremne napasti ih.

Trgovina djecom

I mogućnost da postanu žrtve trgovine djecom također je među glavnim zabrinutostima na koje su upozorila sama djeca. Neka su od njih istaknula da izlaze samo u skupinama, nikada sami. Istu su brigu istaknule i njihove majke. Do sada je, naime, potvrđeno najmanje 28 slučajeva trgovine djecom, zabilježenih u kampovima Cox’s Bazara od kolovoza prošle godine. Međutim, humanitarni djelatnici strahuju da je stvarni broj mnogo veći.

Izvor: Vatikanski radio

PODIJELI