Božja blizina

351

 

03.11.2017.

Izlazak 14,13 “Ne bojte se!” – reče Mojsije narodu. “Stojte čvrsto pa ćete vidjeti što će vam Jahve učiniti da vas danas spasi: Egipćane koje danas vidite nikad više nećete vidjeti.

Mojsije, osamdesetgodišnji židov (današnjim jezikom: pripadnik manjinskog naroda) u zemlji Egipat obraća se svom narodu koji je suočen pred ozbiljnom prijetnjom da bude izbrisan sa lica zemlje. Egipat je tada bila najmoćnija vojna sila, a židovski narod nije imao niti svoju zemlju, te su vođeni mišlju kako je Bog za njih pripremio obećanu zemlju u kojoj će živjeti, odlučili da napuste Egipat zemlju u kojoj su se rodili i u kojoj su odrasli te vjerujući u Božje obećanje kreću na dugački i opasni put vođeni Aronom i Mojsijem.

Da smo mi i neke naše suvremene vođe bile tamo tko zna što bi nam rekli? Da li bi raspravljali je li trenutni faraon ustaša ili partizan? Da li bi se unatoč nadolazećem neprijatelju počelo raspravljati o bitnosti izbornika nogometne reprezentacije? Ili možda bi se debatiralo o tome tko je zatajio dio budžeta za gradnju piramida ili slični neki slični financijski skandal?

Čitajući stari zavjet, ne mogu se oteti dojmu kako je Mojsije u realnoj političkoj snazi onoga doba u svom narodu zapravo bio manje manje politički snažan u smislu praktične vlasti nad ljudima i njihovom imovinom, dok je njegov brat Aron zapravo bio pragmatični, praktični vođa koji je držao stvarnu moć nad ljudima. Pa kako onda ne čitamo u Bibliji više o njemu? Zato što Biblija najviše govori o ljudima koji usmjeravaju cijelo svoje biće, bez obzira na okolonosti u kojima se nalaze, čvrsto prema Bogu. Vođa kojeg Biblija promovira je u stanju nadolazeće nevolje sve oko sebe motivirati da se pouzdaju u Boga te da se svim svojim bićem predaju njemu.

Čitajući Bibliju učimo kako Bog odabire SVOJE ljude da vode NJEGOV narod. Isus nas jasno uči o Božjem kraljevstvu te kakvi moramo biti da i mi budemo pripadnici NJEGOVOG naroda. Ta pripadnost ne ovisi o članstvu u nekoj vjerskog organizaciji ili pripadnosti određenoj etničkoj skupini nego o životnom stavu da svim svojim srcem, svim svojim bićem, svim svojim umom ljubimo NJEGA i ljubimo onoga tko je kraj nas (bez obzira na vjeru, rasu, naciju ili sl.) kao samoga sebe.

Vršeći Isusovo učenje u svakodnevnom životu, moći ćemo razumijeti vjeru i uzdanje koje je u Božjoj sili, Božji sluga Mojsije nadahnuo Egipćane da se ne rastrče i razbježe pred neprijateljem nego da …

… ohrabrio bih cjenjenog čitatelja da uzme u ruke Bibliju, da otvori knjigu Izlaska 14 poglavlje i da nastavi čitati od trinaestog retka nadalje, kako bi otkrio što je Bog učinio da pomogne SVOM narodu.

mr.sc. Ratimir Pilja, pastor, Kršćanska baptistička crkva

PODIJELI