Biblija – Kako “skužiti” Bibliju?

419
FOTO:J.Jurčević/www.put-istina-zivot.com

 

Pitanje:

Par puta sam čitala Novi zavjet, teško mi je bilo ponekad razumjeti što mi to Isus govori. Znala sam čak i više puta ponoviti pročitano. Stari zavjet ništa ne razumijem i nisam ga još pročitala, a imam žarku želju pročitati cijelu Bibliju. Možda bi bilo najbolje da ja krenem čitati od početka, velika je Biblija, Bog će otvorit moj razum pa ću shvatiti,:)
Još nešto je li istina da Stari zavjet nije poželjno čitati ako nemaš čvrstu vjeru, tako su nama govorili na vjeronauku. Hvala

Odgovor:

Poštovana!

Mislim da nema ljepšeg pitanja od ovog koje ste postavili. U svakom slučaju čitanje i razumijevanje Biblije i je problem. Biblija nije knjiga kao i svaka druga. To je Božja riječ. Upravo zbog toga veoma je važno dobro ju razumjeti što to ona nama želi reći.
Kada malo bolje pogledamo Bibliju i njenu objavu zaključit ćemo da ona ima samo jedan cilj – otkriti Boga. Njen osnovni cilj je da nam prikaže kakav je Bog i Njegov Sin Isus Krist. O toj spoznaji ovisi naša budućnost a također i sadašnjost. Isus je rekao: A ovo je život vječni: da upoznaju tebe, jedinoga istinskog Boga, i koga si poslao – Isusa Krista. Ivan 17,3. Vrlo je značajno da ispravno razumijemo Bibliju, kako bi upoznali Boga.
Problemi koji nam se javljaju, kada uzmemo Bibliju i čitamo je, su višestruki. Biblija je Božja riječ, ali to je riječ koja je pisana ljudskim jezikom. Bog svoju poruku nije diktirao piscima Biblije, već ih je nadahnuo, a oni su sukladno tom nadahnuću iznosili Božju objavu. Drugi problem koji nam se javlja je vrijeme pisanja. Veliki je vremenski odmak od pisanja pojedinog teksta, pa do našeg čitanja. Tu se još nametnula i kulturna komponenta. Neke stvari kako ih Biblija opisuje gledano s pozicije naše kulture su nerazumljivi i zato imamo problem razumijevanja. Nekako mi se čini kao da su se ispred Biblijskog teksta i opisnih biblijskih slika ispriječile određene prizme koje iskrivljuju Božju sliku. Najveća prizma koja iskrivljuje je grijeh. Tu je onda kultura, pa tradicija, odgoj, svjetonazor i još mnogo toga.
Problemi koje sam naveo nisam navodio kako bi prikazivao prepreke koje nam stoje kod proučavanja Biblije, već naprotiv. Te, nazovimo ih prepreke bi ustvari trebale biti izazov za upoznavanje Boga kroz Bibliju. Čak što više, proučavanje Biblije ima jedan veoma značajan učinak. Biblija kaže: Objava riječi tvojih prosvjetljuje, bezazlene urazumljuje. Psalam 119,130.  Drugi prijevod je još direktniji: Riječi tvoje kad se jave, prosvjetljuju i urazumljuju proste. (Prijevod DK):   Svjetlo daje objava riječi tvojih, čini mudrima malene. (prijevod Šarić); Otkriće tvojih riječi osvjetljava, ono daje razboritost priprostima. (prijevod Dretar)
Stoga čitanje Biblije nije čitanje neke knjige. To je razgovor s Autorom. Duh Sveti je u stanju nadahnuti čitatelja jednako kao što je nadahnuo i pisca prilikom pisanja. Stoga je izuzetno važno i poželjno prije čitanja Biblije Bogu uputiti kratku molitvu sličnog sadržaja: Svemogući Gospodine i Bože naš. Molim te da po svom obećanju pošalješ Svog Svetog duha da mi pomogne razumjeti Tvoju riječ. Učini da ta Riječ bude djelotvorna u Mom životu i učini kvalitativnu promjenu. Po Kristu Gospodinu našemu te molim. Amen. Nakon toga čitanje Božje riječi ima sasvim drugi značaj. Kroz Nju nam se otkriva Bog i Njegov karakter ljubavi.
Što se tiče Starog Zavjeta, on je jednako nadahnut kao i Novi Zavjet. Sveti Pavao Apostol je pisao: Sve je Pismo Bogom nadahnuto i korisno za učenje, za karanje, za popravljanje, za odgajanje u pravdi, 2.Timoteju 3,16. Sveti Petar ga je nadopunio izjavom: I imamo najpouzdaniju proročku riječ, i dobro činite što pazite na nju, kao na vidjelo koje svijetli u tamnome mjestu, dokle dan ne osvane i danica se ne rodi u srcima vašima.2. Petrova 1,19. I Petar i Pavao su govorili o Starom Zavjetu, jer Novi još tada nije ni postojao. Stoga smatram da nema nikakvog straha čitati cijelo Sveto pismo. Sveti Pavao je savjetovao Timoteju a taj savjet zasigurno i nama koristi: da od malena poznaješ Sveta pisma koja su vrsna učiniti te mudrim tebi na spasenje po vjeri, vjeri u Kristu Isusu 2.Timoteju 3,15.
Neka Vas dobri Bog vodi u istraživanju Njegove Riječi koja ima snagu nas promijeniti, samo zato što je to Božja riječ.

Zvonko

 

PODIJELI