Asia Bibi i dalje u iščekivanju sudske odluke

67

Asia Bibi, pakistanska kršćanka optužena za blasfemiju i osuđena na smrt, i ovaj je Uskrs provela u zatvoru. Svome odvjetniku, Josephu Nadeemu, povjerila je molitvu, napisanu na papiriću, iz koje se izvija snažan apel upućen papi Franji. U međuvremenu se, u Pakistanu, nastavlja niz osuda optuženih za navodno vrijeđanje Muhameda no, Sharifova Vlada i dalje nastoji oko revizije zakona o blasfemiji.

„Molim te Isuse da mi podariš slobodu, da raskineš moje lance, učini da se moje srce oslobodi iz ovih rešetaka.” To je odlomak iz molitve Asie Bibi, iz zatvora u Multanu, gdje je zatočena već osam godina, zbog optužbe za blasfemiju. Prošlog je četvrtka, u zatvorskoj ćeliji, sa svojim mužem Ashiqom i Josephom Nadeemom, slavila Uskrs: oskudna večera i razmjena čestitki.

Nakon toga je Asia željela Bogu, na komadu papira, napisati molitvu, u kojoj se spominje uskrsnuća i Oca moli da ukloni prepreke i ublaži njezinu patnju. Zatim ponovno moli – kao što je to učinila i za Božić – za svoje neprijatelje, opraštajući onima koji su joj nanijeli zlo. Na kraju, poziv upućuje i Papi, tražeći od njega da ne zaboravi za nju moliti.

Već 2860 dana u zatvoru, od kojih je neke provela i u samici, čeka na konačnu presudu Pakistanskog Vrhovnoga suda, a čini se da fondu, koji se brine o Asiinu slučaju, ponestaje novca za pravne troškove.

Paul Bhatti, bivši pakistanski ministar za nacionalnu slogu, čiji je brat ubijen u terorističkom napadu prije šest godina, smatra: „Nažalost nitko ne može posredovati, prije negoli Sud donese odluku, pa sve ako smo i uvjereni da će – prije ili kasnije – odluka biti povoljna. „Žao nam je što je još u zatvoru te i na dan Uskrsa još uvijek trpi. Ovaj slučaj je složen i to zbog različitih razloga: nacionalnih, međunarodnih te ona zbog toga još uvijek nije došla do pravde. Ipak, uvjereni smo da će prije ili kasnije, do toga doći”.

U međuvremenu, u Pakistanu se produljuje lista izvansudskih ubojstava motiviranih navodnim bogohuljenjem: 66 u posljednjih 27 godina. Posljednja se drama dogodila na Sveučilištu u Mardanu, gdje je, prije nekoliko dana, muslimanski student novinarstva, Mashal Khan, mučen i ubijen iz vatrenog oružja i to od svojih kolega koji su ga optužili za vrijeđanje Muhameda.

Vlada premijera Nawaza Sharifa, obećala je reviziju spomenutog zakona, kako bi se razriješili privatni sporovi ili pak protiv vjerskih manjina, ali u međuvremenu i dalje šalje proturječne signale, naređivanjem da se uklone „bogohulni” sadržaji web stranica i iz društvenih medija i teško kazne oni koji te materijale objavljuju, bilo da je riječ o tvrtkama ili pojedincima.

Paul Bhatti je rekao: „Nažalost, u Pakistanu i dalje postoji ekstremistički mentalitet zatvaranja (zatvor) i kršenja ljudskih prava. Ova ograničenja u medijima, na Youtube-u, na Internetu, nisu ništa drugo nego način da se Pakistan za mnogo godina unazadi… Ljudi to ipak razumiju. Neke stvari kažu i učine, ali Vlada se trenutačno suočava s brojnim problemima vezanim uz stabilnost i kontinuitet, što je razlog zbog čega se neke stvari ne mogu razumjeti – smatra Bhatti dodavši kako je, tomu uzrok nestabilnost vlasti”.

„Vrijeme kad će Pakistan biti poznat kao prijateljska zemlja za manjine, nije više daleko” – rekao je Sharif, rekavši da vjernici svih religija, trebaju imati jednaka prava te da je njegov prvi cilj, zaštititi nacionalno jedinstvo, dok za to vrijeme zakon o blasfemiji i nadalje kosi svoje žrtve.

Izvor:http://hr.radiovaticana.va/

PODIJELI