Antonio Tkalec je samouki glazbenik na svim područjima a danas je profesionalni

pjevač, skladatelj, kantautor i aranžer moderne duhovne glazbe čiji glazbeni rad je izrazito cijenjen diljem Hrvatske i mnogih zemalja.

Rođen je u Nedeljancu, selu do Varaždina u vrlo skromnoj ali pobožnoj obitelji u kojoj je oduvijek bila prisutna obiteljska molitva i pouzdanje u Božju providnost.

Iako je kroz ove dane imao velik broj koncerata i nastupa, Antonio nam je ipak uspio odgovoriti na pitanja, isticajući kako mladi moraju dobiti odgovore na pitanja koje ih zanimaju, kako ne bi imali krivi pogled na rad, ali i atmosferu u svijetu.

 

1. Možete li nam za početak otkriti s koliko ste godina počeli pisati i koja Vam je bila prva pjesma?

Pjesme sam počeo pisati sa šesnaest godina, no prvu ozbiljnu duhovnu pjesmu napisao sam sa sedamnaest godina. Pjesma se zove “Molitva za svijet”. Iako tada još nisam u pravom smislu znao koje sve vrednote duhovna pjesma mora sadržavati da bi imala jasnu poruku, ova je pjesma dirnula mnoge ljude i na neki mi je način otvorila put prema samostalnoj karijeri. Tu pjesmu sam prijavio na festival “Duga”u Ludbregu gdje sam 2000.g zabilježio svoj prvi samostalni javni nastup na nekom festivalu.

“Molitva za svijet” donijela mi je tada 2. mjesto na “Dugi” koja je tada još bila natjecateljskog karaktera.

 

2. Prošli tjedan je izašao i Vaš novi CD-e, možete li nam otkriti nešto više o njemu (koliko ste ga stvarali, jeste li ga stvarali sami…)?

Moj novi – drugi samostalni autorski CD moderne duhovne glazbe nosi naziv “Kralju kraljeva” izašao je 31. srpnja, točno tri godine nakon izlaska mog prvog CD-a “Evo, dolazim Gospodine” iz 2009.g.

Sve pjesme na novom CD-u su moje autorske pjesme, a kao suautor tekstova svih pjesama pomogla mi je moja desna ruka i najveća životna podrška Agneza. Na CD- u smo radili gotovo tri godine zajedno sa našim producentom Ivanom Mikulićem i studijem “Remy”. Moj producent i ja sami smo odradili instrumentalni dio na pjesmama a za onaj pjevački dio svoj veliki doprinos dali su moji prateći vokali . Na CD-u se nalazi dvanaest novih predivnih pjesama koje su u prvenstveno namijenjene mladima a izdan je u samostalnom autorskom izdanju što mu donosi još jednu dodatnu vrijednost .

 

3. Možete li nam opisati kakav je to osjećaj biti jedini profesionalni glazbenik duhovne glazbe u Hrvatskoj, ali i ovom dijelu Europe?

To je zapravo velika odgovornost! Prekrasno je kada radiš Bogu na slavu i to profesionalno, što znači da je tvoj život i tvoje djelovanje u potpunosti posvećeno Bogu.

Zašto odgovornost? Kada čovjek na primjer radi u nekoj tvrtki, nakon radnog vremena dođe doma i “isključi” se od posla i svega što je proživio u tom radnom danu. Kod mene je to potpuno drugačije. Ja se ne mogu “isključiti” na način da se malo odmorim od hoda po stazi koju mi Bog pokazuje. Svojim životom i radom neprestano moram biti primjer mladima i svima koji preko mog rada primaju darove Duha svetoga. Iako je ovo što radim veoma teško i zahtjevno u svakom pogledu – ipak uza sve kušnje, nevolje i napasti, mogu reći da radim najljepši posao na svijetu – radim za Nebeskog Oca.

 

4. Zašto baš duhovna glazba?

Rođen sam i odrastao u vrlo skromnoj, gotovo siromašnoj ali vrlo pobožnoj obitelji. Majka me od najranijeg djetinjstva usmjeravala prema pobožnosti, ljubavi, dobroti i skromnosti.

Kod nas u obitelji je oduvijek prisutna obiteljska krunica na kraju dana kao zahvala Bogu za sva dobročinstva u proteklom danu. Vrlo rano sam spoznao Božju prisutnost u svom životu i sa sedam godina priključio sam se crkvenom pjevačkom društvu u crkvi u svom rodnom selu Nedeljancu kraj Varaždina.

S obzirom da mi je Bog vrlo rano stao na prvo mjesto u životu, želio sam Mu pjevati i sav svoj talent usmjeriti Njemu na slavu i čast.

S godinama je ta ljubav prema duhovnoj glazbi sve više rasla i bivala sve zrelija.

 

5. U Vašoj pjesmi „Pošalji Duha svog“ točno se opisuje stanje današnjeg društva: „… Nitko za nikog nema vremena i srca su od čelika…“ što biste poručili tim ljudima?

Da, ova pjesma je kao i sve moje pjesme, nastala po nadahnuću Duha svetoga. Pjesma jasno govori o problemima današnjeg društva u kojem nemamo vremena čak ni da uzmemo u ruke telefon ili mobitel i bar na kratko nazovemo svoje bližnje, svoje prijatelje….. to je žalosno.

U refrenu pjesme je molitva Nebeskom Ocu da nas ispuni Duhom svetim i da nam daruje ljubav!

Kada bismo svi mi zastali na trenutak i prestali “juriti” za materijalnim stvarima ovoga svijeta koja nam ne mogu ni u kojoj količini donijeti trajno ispunjenje i zadovoljstvo…..kada bismo pronašli vremena za Boga, onda bismo našli vremena i jedni za druge. Našli bismo vremena za činiti dobra dijela braći ljudima a to bi nam svima donijelo obilje radosti, zadovoljstva i duhovnog ispunjenja.

 

6. „Na Tvom dlanu sam sasvim siguran…“ citat je iz Vaše pjesme s kojom ste nastupili i na Supertalentu, danas mladi nalaze dosta teško mjesto gdje bi se osjećali sigurno, a onda kad ga i nađu prebrzo im dosadi pa odustanu. Što mislite gdje bi mladi trebali danas tražiti sigurno mjesto?

Postali smo previše vezani čak i ovisni o modernim tehnološkim izumima koji su od nas stvorili bića bez pravog fizičkog društvenog života čija komunikacija se svela na sms i e-mail poruke te “lajkanje” na društvenim mrežama.

Traženje zadovoljstva u materijalnim stvarima, nekvalitetan način života, cijelo noćni provodi na bučnim mjestima, uživanje u raznim porocima……sve nas to odvaja od Boga i tu onda postajemo nesigurni ljudi.

Kad sam bio dijete svoju sam sigurnost pronalazio u zagrljaju svoje mame i znao sam da sam u njenom naručju potpuno siguran i da mi nitko tu ništa ne može.

Danas svoju sigurnost tražim u predanju svoje svakodnevice Nebeskom Ocu – i veće sigurnosti nema.

Kad Mu predam svaki svoj novi dan, koncert, pjesmu, projekt, putovanje, obitelj, probleme i brige…..najsigurniji sam na svijetu jer znam da će se pobrinuti za mene i da će mi dati upravo ono što je najbolje za mene.

Jedino sigurno mjesto možemo pronaći samo u Božjoj prisutnosti i zato se trudim izvršavati svoje životno poslanje kako bi mladi ljudi to shvatili.

 

7. Što za osobu poput Vas znači vjera?

Vjera je za mene način života. Bog je moj vođa i ne mogu zamisliti kako bi bilo da sam drugačije odgojen. Bog ljubi čovjeka toliko snažno da je ljudskom umu to nezamislivo. On nas ne kažnjava i spreman je oprostiti sve naše mane ako to od od Njega ištemo. On je sveprisutan u našoj ljudskoj stvarnosti i to nastojim svojim djelovanjem svjedočiti.

 

8. Do danas ste bili na mnogo festivala i koncerata duhovne glazbe, a i sami ste ravnatelj nekih, možete li nekako izdvojiti koji vam je najdraži?

Sa Agnezom sam 2009.g. pokrenuo “Hvalospjev Ljubavi” u Varaždinu na koji smo stvarno ponosni zbog obilja duhovnosti kojom je svake godine sve više prožet. Osim našeg festivala predivno se svake godine osjećam na “Dugi” u Ludbregu, “Tonkafestu” u Ogulinu, “Bonofestu” u Vukovaru…..a najviše mi je srcu prirastao “Marijafest” U Ptujskoj Gori u Sloveniji.

 

9. Na Supertalentu ste rekli kako niste došli pobijediti, već slaviti Krista. Mislite li da su današnji     mladi previše okupirani medijima, koji zapravo često puta donose odluke umjesto njih?

Definitivno smo robovi medija koji su uvelike preplavljeni nekvalitetnim te neprimjerenim sadržajem te imaju negativni utjecaj na društvo, posebice na djecu , koja su izložena tim sadržajima te to uvelike utječe na njihovo ponašanje. Posljednjih godina sve češća je televizijska ovisnost što rezultira prekomjernim gledanjem televizije.

S obzirom na sve to svojim nastupom na Supertalentu želio sam na televiziju donijeti slavljenje Boga pjesmom i svjedočenje živoga Boga u svom životu kako bih barem nešto malo promijenio u pogledu nekvalitetnog televizijskog sadržaja.

 

10. Vaš moto je?

Biti i ostati kap u moru Božje ljubavi! Znači, ostati skroman, malen, ljudima pristupačan i spreman na žrtvu za braću ljude.

 

11. Najveći uzor?

Moj životni uzor je sveti Josip. On je bio tako skroman, požrtvovan, pun ljubavi prema Mariji i Isusu, mukotrpno je radio da bi mogao uzdržavati dva bića koja je beskrajno volio. Danas je svetac koji čini čuda iz tišine…..njegov sam veliki štovatelj a moj najmlađi brat je po zagovoru svetom Josipu po njemu dobio ime.

Glazbenih uzora nemam ali volim slušati “Il Divo”, “Josha Grobana”, “Hillsong”…..

 

12. Najdraži citat ili Evanđelje?

“Ne boj se jer Ja sam Te otkupio, imenom sam Te nazvao…..jer dragocjen si u mojim očima”!

 

13. I za kraj poruka za mlade

Nemojte se bojati pokazati svoju vjeru! Ako se odlučite slijediti Krista znajte da će vam biti teško. Imat ćete puno kušnji, napasti i mnogi će vas napustiti. No ako vas svi napuste, Bog je uz vas i nitko i ništa vam neće moći nauditi.

Budite jedni drugima podrška, ljubav, radost, utjeha…..ne bojte se biti Božje oruđe kojim će se služiti da progovori svijetu!

Bog s Vama!

 

Antonio od srca Vam hvala!
Mir i dobro!

 

 

 

Nikolina Tomašić (interviju je bio objavljen 2011 godine na portalu Putevi milosti a sada PUT,ISTINA I ŽIVOT)

PODIJELI