13. veljače – dan utemeljenja Slobodne katoličke Crkve

97

Propovijed objavljena 14. veljače 2016. godine,  povodom stote obljetnice utemeljenja Slobodne katoličke Crkve

Jučer je bila 100-ta godišnjica osnutka naše Crkve jer je 13. veljače 1916. u Sidneyu u Australiji posvećen James Ingall Wedgwood za prvog našeg biskupa. Tim posvećenjem je Kristovo apostolsko nasljeđe preneseno preko biskupa Starokatoličke Crkve na našu Crkvu.

Jedno od temeljnih načela naše Crkve je da je narav Božja u čovjeku i da je unutarnje svjetlo u čovjeku neodvojivo od Velikog svjetla Svemira – Boga pa se zato od vjernika očekuje suradnja sa Božanskom prirodom. Dakle, temelj je suradnja, a ne otkupljenje grijeha, a da bi se ta suradnja mogla postići čovjek se neprestano treba usavršavati i prilagođavati Božanskim zakonima i Božanskom planu. Čim čovjek više uzdigne svoj um i oplemeni svoje srce, suradnja je veća i bolja, a Božanska svijest u čovjeku je sveprisutnija.

Naša Crkva pomaže nam da shvatimo zakone Božje i razumijemo sto se događa nama, oko nas i u svijetu. Pomaže nam da shvatimo svoje porijeklo i plan Božji za čovjeka i čovječanstvo. Uči nas da živimo optimalno svoj život sa što manje nevolja i propusta. Uči nas i pomaže nam da se oslobodimo zabluda i grijeha prošlosti, kako da pročistimo i uzdignemo našu svijest. Pomaže nam da razumijemo svoje nevolje i daje nam nadu i snagu da brišemo svoje suze. Daje nam i smisao života kad nam se čini da je sve besmisleno.

Nevoljama isplaćujemo svoje dugove i izgrađujemo svoj kakrakter. Naša Crkva nas uči da sakupljamo nebeske darove, vrline Božje i da to nebesko blago možemo sakupiti u gustoj materiji gdje vladaju svjetovni zakoni i svjetovna logika, a naš Gospodin je došao da ne bi bili u mraku i da ne slijedimo lažni sjaj te skupljali lažne vrednote. Eto, zato je naša Crkva velika, iako je mala po broju vjernika.

PODIJELI