Molitva za povratak ljubavne veze

24533
FOTO:J.Jurčević/www.put-istina-zivot.com

 

 

Pitanje:

Molim vas, pomolite za mene. U jakoj sam depresiji jer me ostavio dečko kojeg volim više nego ikog, ne mogu ga preboljeti, očajna sam toliko da mi se počelo vrtjeti svašta po glavi, pa i da želim nestati zauvijek. Molim vas, pomolite se da mi se vrati, da bude sve kao prije, jer gubim snagu polagano.

 

Odgovor:

Poštovana gospođice!

Čitam Vašu molitvenu nakanu, i prije svega pokušavam nekako razumjeti što Vam se ustvari događa. Iz onog što ste napisali vidljivo je da ste bili zaljubljeni u dečka kome ste poklonili svu ljubav i svu pažnju. Nakon određenog vremena (nadam se da vas nije do kraja iskoristio) on vas ostavlja i odlazi. Takav slijed događaja Vas strašno pogađa, jer na Vašu ljubav vaš dečko nije odgovorio ljubavlju, i nije ju uzvratio što je bilo na neki način i prirodno za očekivati.

Razumijem Vašu bol koju doživljavate zbog povreda emocija, ali s druge strane želim Vas ohrabriti da neke stvari ne odlučujete emocijama, već razumom. Ono što je posebno pozitivno u Vašem stavu je da se za rješenje Vašeg problema obratite Bogu. Također bi Vam želio i pokazati kakav je Bog, i da ljubav nije samo emotivno stanje, već je ona puno više od toga.

Pokušavam u toj Vašoj, za vas bolnoj situaciji pronaći nešto pozitivno što može uzdići Vašu duhovnost da svojim iskustvom još više upoznate Boga koji Vas voli daleko više nego što vi volite Vašeg dečka. Isus Krist je umro da bi svatko od nas mogao s njime vječno živjeti. Neprestano nam pokazuje da nas voli, a mi često zanemarujemo tu ponudu ljubavi i ne odgovaramo niti uzvraćamo na tu ljubav. Mi kršćani tu ljubav zovemo i milost. Nekada mi se čini da ta milost se izljeva na nas kao slapovi Niagare, ali svega neka kap nas dotakne. Ponašamo se kao turisti koji posjećuju taj slap. Oni oblače kišne kabanice, i nose kišobrane da ih taj slap ne bi namočio. Nekako tako, a možda još i radikalnije mi ne odgovaramo na tu Božju milost i Njegovu ljubav. Zasigurno vašim gorkim iskustvom možete barem djelomično razumjeti kako se osjeća Isus Krist koji nas toliko ljubi, a mi Ga uporno ostavljamo i bježimo od njega. Dolazimo mu jedino kada nam je potrebna neka pomoć. Čim tu pomoć realiziramo, ponovno idemo svojim putem i zaboravljamo da On uopće i postoji.

Što se Vašeg slučaja tiče, imam osjećaj da Vam je molitva nepotpuna. Vi Bogu niste dali alternativu. Jedina mogućnost je da vam se vaš dečko vrati. Svakako Bog to može učiniti, i vjerojatno čini, ali On nikada neće prekoračiti granicu koju je sam postavio. On nikada neće nikoga na ništa tjerati silom i uvijek će poštivati svačiju slobodu izbora. Ukoliko Vaš dečko se ne bude htio vratiti, zasigurno ga Bog na to neće tjerati. Nemojte nikada zaboraviti da je Bogu Vaša sreća važnija nego Vama samima. Ljubav koju pokazujemo prema svome partneru je Božjeg porijekla. On je autor te ljubavi. Stoga Vaša bi molitva trebala završiti: „Neka bude volja Tvoja.“ Bog zna vašu budućnost i točno zna kakav bi bio Vaš život s tim dečkom da ste kojim slučajem stupili u brak. Ukoliko on nije odgovorio na Vašu tako veliku ljubav, moje je pitanje, jeli uopće on Vaše ljubavi i dostojan. Ako netko može podcijeniti iskrenu ljubav koju mu nudite, vrijedili on prvo kao čovjek ili kao osoba koja će to raditi cijelog života. Takve drame i slomljeno srce bila bi česta slika Vašeg života i vaše budućnosti. Na žalost to je realnost koju Bog najbolje zna. Stoga, koliko je god taj rastanak bolan, možda će te jednog dana Bogu zahvaljivati što Vas je vodio tim i takvim putem.

Predlažem Vam da vašu molitvu preformulirate. U molitvi recite Bogu ono što osjećate. Recite mu koliko vas boli nezahvalnost. Iskažite mu čak i svoju želju da se vrati, ali iznad svega, recite Mu da želite da se ispuni Njegova volja. Ako Božji odgovor bude drukčiji od Vaše želje, tada tražite od Boga snagu da to prebolite. Bog vidi Vaše suze, i On će Vas zasigurno utješiti. On će uslišati Vašu molitvu na način koji će Vama donijeti sreću. To ne mora uvije biti onako kako mi mislimo. Sve što trebamo je povjerenje u Boga.

Neka Vas dobri Bog blagoslovi.  Zvonko Presečan

 

PODIJELI